in

Snabdevanje naftom neće biti prekinuto uprkos sankcija EU

Snabdevanje naftom neće biti prekinuto uprkos sankcija EU

Ona nije želela da komentariše direktno napise u medijima da je Hrvatska uz još neke zemlje članice EU navodno sprečila da osmim paketom sankcija bude izuzeta iz zabrane uvoza nafte iz Ruske Federacije.

“Već u maju bila je jasna najava da će ovim paketom sankcija Srbija biti onemogućena da od novembra uzvozi rusku naftu i već tada je uvozila malo ruske, malo neke druge, a 20 odsto je bilo srpske nafte Velebit. Sve je zavisilo do cene”, rekla je ona.

Objasnila je da je i prethodnih meseci bilo diverzifikacije uvoza, u zavisnosti od cene sirove nafte na svetskom tržištu.

“Onog trenutka kada je počeo rat u Ukrajini ruska nafta je imala nižu cenu i tada je NIS uvozio više ruske nafte. NIS se već mesecima priprema za to da uvozi nerusku naftu 80 odsto, a 20 odsto će prerađivati srpske nafte Velebit, koja je jedna od najkvalitetnijih na svetu, rekla je Mihajlovićeva.

Naglasila je da nam je svejedno da li je neko pokušavao da onemogući ili omogući da Srbija bude osim paketom sankcija EU izuzeta iz embarga na rusku naftu.

“Mi nismo uopšte računali na rusku naftu i od prvog trenutka smo računali da od 1. novembra nemamo rusku naftu i to je to”, ponovila je ministarka.

Na pitanje da li će NIS sada kupovati saudijsku naftu, ona je odgovorila da to zavisi od cene.

“Koliko znamo iz NIS-a sve je otvoreno, tu je iračka kirkuk nafta, može da bude i saudijska, suština je u ceni.

Važna nam je laka nafta, jer ona ima mnogo manje sumpora i iz nje se dobija mnogo više dizela i benzina, ali naša rafinerija je fantastična, savremena, gde mi čak i sa teškom naftom našom velebit, možemo da mešamo laku naftu, objasnila je Mihajlovićeva.

Dodala je da će se u vezi najava o uvozu nafte iz Saudijske Arabije videti kako će ići pregovori o tome.