in

Шнајдер Електрик договорио продају бизниса у Русији локалном руководству, страх од заплене

Француска компанија је навела да очекује да ће отписати до 300 милиона евра (313 милиона долара) нето књиговодствене вредности као резултат договорене продаје, преноси Ројтерс.

“Шнајдер Електрик планира уређен трансфер и издвојиће средства за подршку запосленима у Русији и Белорусији у оквиру тог процеса”, саопштила је компанија.

Француски произвођач гума за аутомобиле, Мишелин, такође је најавио прошле недеље да планира да до краја године преда свој руски бизнис новом предузећу које ће водити тамошњи менаџмент, а и фински ривал Нокијан Тајерс саопштио је да ће напустити Русију.

Стране компаније које намеравају да оду из Русије због рата у Украјини суочавају се са изгледима да у наредним недељама Москва усвоји нови закон који би омогућио заплену њихове имовине и изрицање кривичних казни, што је нека предузећа подстакло да убрзају свој одлазак.

Британски Диагео, највећи светски произвођач алкохолних пића, фински произвођач лифтова Коне, као и фински произвођач машина за шумарство Понсе такође су најавили да планирају да напусте Русију.