in

Србија, Турска, Мађарска и Бугарска формирају Квадритерални савет за инфраструктуру

Министар Томислав Момировић и његове колеге из три земље потписали су документ који у фокус ставља даљи развој железничког саобраћаја у региону.

Наводи се да ће железницу развијати заједничким инфраструкурним пројектима, олакшавањем граничних процедура, разменом знања и искустава.

“По први пут са колегама из Мађарске, Бугарске и Турске смо направили састанак у форми квадрилатерале како би направили савет који ће пратити све инвестиције у инфраструктури, пре свега у железничкој”, изјавио је Момировић.

Нагласио је да је колегама пренео да Влада Србије тренутно инвестира у 10 ауто – путева, и да не одустајемо ни од једног пројекта, као и да се највећи градови Србије повезују најквалитетнијом железничком инфраструктуром са најбржим возовима.

“Радимо у околностима када у Европи бесни рат, а ми морамо да обезбедимо одрживо снабдевање и одрживу потрошњу енергената за наше становништво. Ми и наше комшије не смемо да допустимо да будемо губитници у овим врло изазовним околностима за Европу”, поручио је он.

Оценио је да је повезивање начин да се Европи покаже да уз лидерство Александра Вучића и Владе Србије, Србија још једном може да одговори изазовима.

“Како смо успели да успоставимо стандарде у борби против корона кризе, тако ћемо успети да победимо и ове изазове”, поручио је он.

Квадрилатерални министарски координацијски савет ће бити на врху Радне групе за железнице, а планирано је формирање и више техничких група.