in

Српски и хрватски привредници о бржем протоку робе

ПКС је саопштила да је Чадеж у интервјуу за хрватски “Пословни дневник” рекао да је састанак одржан у Винковцима у мају ове године, а да су аналитички тимови двеју комора током јуна радили на финалном усаглашавању и уобличавању предлога који ће врло брзо бити упућени владама двеју држава.

“Убрзање протока робе и смањење задржавања на граничним прелазима између Хрватске и Србије у обостраном је интересу наших привреда, које су повезане више него што можемо и да замислимо, али и страних компанија које превозе робу до купаца у Европској унији или до ријечке луке ка другим светским тржиштима. То би био и наш најбољи заједнички одговор на актуелну кризу са којом се обе економије суочавају”, поручио је Чадеж.

Изнео је податак да само преко друмског прелаза Батровци – Бајаково годишње у оба смера прође 378.000 камиона и оценио да је време задржавања на граници од шест сати у просеку неприхватљиво дуго.

Чадеж и истакао да то наноси огромну штету привредама са обе стране границе, повећава трошкове произвођачима, шпедитерима и крајњим купцима, а робу из Србије и Хрватске чини неконкурентном.

Чадеж је оценио да за превазилажење неких од проблема није неопходан велики новац, већ добра воља, договор и боља организација.

“Уз мања улагања у инфраструктуру и опрему, гужве бисмо смањили и прелазак границе значајно убрзали, уколико бисмо усагласили радна времена граничних служби, повећали број царинских и инспекцијских службеника и улазно-излазних трака, обезбедили две траке у међуграничном простору, приоритетни прелазак камиона са кварљивом робом и аутобуса на редовним линијама, изјавио је Чадеж, преноси ПКС.

Он сматра да је неопходно да се на у железничким прелазима успостави фитосанитарни и ветеринарску контролу са обе стране границе.

“Дугорочније, изградња заједничког железничког терминала који би трајније растеретио друмски саобраћај, као и реализација постојећих пројеката унапређења гасне инфраструктуре, значајно би олакшала и осигурала пословање привредницима и у Србији и Хрватској”, рекао је председник ПКС-а у интервјуу за “Пословни”.

Говорећи о српско-хрватским пословним односима и сарадњи 5.000 компанија из Србије са партнерима из суседне државе, Чадеж је оценио да су у успону, са значајним потенцијалом за даљу сарадњу, заједничка улагања и привлачење нових инвестиција у регион и наступ на трећим тржиштима.