in

Шта фабрика “Нидек” доноси Новом Саду

Јапански електромотори и инвертери, из Новог Сада у читаву Европу. Након “Нидек моторса”, у Нови Сад стиже и дивизија тог гиганта – “Нидек елесис”.

“Тешко је објаснити речима шта ово значи за Србију, за Нови Сад, за наше младе кадрове, инжењере. Ово је сам врх технологије, сам врх производње тренутно у аутомобилској индустрији, и ово је нова ера, рекао бих, индустрије у нашој земљи”, каже Александар Несторов, директор компаније “Нидек елесис” за Европу.

Компоненте које ће “Нидек елесис” производити у Новом Саду уграђују се у системе за управљање хибридним и електричним возилима. Ако је судећи по тренутној ситуацији у свету, то ће у блиској будућности бити све траженија роба.

Како наводи Несторов, због глобалне иницијативе побољшања услова животне средине и смањења емисије штетних гасова, као и због законских регулатива које су многе европске земље увеле, расте потражња за хибридним и електричним возилима.

“Саставни део су инвертери, и зато је ‘Нидек’ одлучио да дође и да се стационира у Европу. Наша срећа, срећа за Нови Сад и Србију је да је одабрао баш ову локацију и одавде планира да направи центар компетенције за комплетну Југоисточну Европу. Ово је прва локација на којој се гради фабрика, да се утемеље сви стандарди и принципи производње, и све будуће производње које се буду отварале у Европи, ми ћемо одавде снабдевати неопходним знањем”, закључује Несторов.

Сигурност, стабилна пословна клима, и перспектива ширења, неки су од разлога зашто је “Нидек” одабрао баш Нови Сад.

“Пре свега локација, близина аутопута, друго, Универзитетски центар, доступност високошколованог кадра, који је неопходан за овакав вид производње.

“Нидек елесис” производњу планира да започне у августу идуће године, а Нови Сад свакако је на мапи јапанског гиганта и за отварање развојно-истраживачког центра.