in

Стелантис званично дао две верзије понуде за Словачку

“Прва понуда је она првобитна да се током наредна 24 месеца ради у једној од четири фабрике Стелантис групе у Европи, уз коришћење неколико краћих одмора годишње. Друга је да се две године проведе на раду у Словачкој тако што би се радило три месеца, а месец дана би радници били код кућа. У том случају би биле формиране четири групе радника, како би се обезбедила континуирана производња”, рекао је Ђорђевић након састанка са пословодством фабрике.

Додао је да ће износ бонуса бити укупно 17.000 евра, али би се исплаћивали у складу са динамиком рада.

Ђорђевић је најавио да ће радници бити обавештени о понудама током викенда, како би могли да се изјасне у новом року који ће трајати до петка наредне седмице.

За 492 радника Фијата исплаћене отпремнине

Председница Владе Србије Ана Брнабић изјавила је јутрос да је свих 492 радника Фијата добило отпремнине потпуно у складу са договором који су постигли са председником Александром Вучићем, а то значи по 490 евра, односно 93.000 динара по години стажа и додала да су они у ствари и били технолоски вишак, док је осталих 1.550 радника потребно Стелантису.

“Ради се о томе да ли они желе да пристану да иду у иностранство, јер то је начин да их у међувремену док не почне да се прави електрични модел, дакле у наредних 18 или највише 24 месеца Стелантис задржи. Они имају гарантован посао када се врате “, рекла је премијерка гостујући на ТВ Прва.

Додала је да је влада за њих добила и додатну понуду од стране Стелантиса а то је оно што су радници тражили и раније, а подразумева да три месеца раде у инострамству а месец дана да буду у Крагујевцу.

Према њеним речима, радници имају још недељу дана да се изјасне желе ли да иду у инострарнство на начин да су тамо укупно 18 или 24 месеца и да добијају бонусе или три плус један месец, а да и даље добијају бонусе с тим да је број рата смањен у односу на то како иду.

Истакла је да то колико ће они тамо остати зависи од тога колико ће брзо почети да се праве аутомобили у Крагујевцу.
Навела је да очекује да ће производња кренути и раније него што се сада најављује. У том случају ни радници не би остали у иностранству 18 односно 24 месеца него мање.

“Синоћ сам дала налог мом кабинету, то радимо заједно са кабинетом председника Републике, дала сам налог и министарки за рад и запошљавање Дарији Кисић да направимо тим који ће отићи и разговарати са радницима. Желимо да видимо ако не желе да прихвате опцију три плус један месец, зашто је не желе и шта их највише мучи, да би додатно покушали да направимо понуду још примамљивијом да би они остали у Стелантису”, рекла је Брнабић.

Она је појаснила да бонус од 11.000 евра на одласку у иностранство плус 6.000 евра на повратку, који је раније помињан и даље остаје, с тим што је код опције три плус један месец, која је касније ушла у оптицај динамика исплате другачија.

Бонус је подељен и 11.000 евра се не добија одмах, него према одласцима и доласцима у Крагујевац, али се укупно добије 17.000 евра.