in

Телеком најспремнији за 5G, међународне обвезнице крајем године

Он је оценио да апсолутно није тачно да држава одлаже увођење 5G мреже да би Телеком био спреман за тај корак.

“То је тешко и негирати колико је лажна информација. Телеком Србије убедљиво је најспремнији за 5G, зато што имамо највише базних станица 4G. Ове године ћемо имплементирати преко 1.000 нових базних станица које ће бити спремне за 5G”, рекао је Лучић.

Додао је да ће Телеком чим буде одобрено проширење спектра и пустити 5G.

“Ми већ сада радимо фактички на монтирању 5Г станица. Једини смо који смо добили подршку Европске инвестициона банке да са нама ради 5G”, навео је Лучић.

Оценио је да ће Телеком када једног тренутка крене 5G одскочити од других оператера у квалитету и истакао да ће веома брзо покрити велики део територије.

Говорећи о најављеном издавању међународних корпоративних обвезница на некој од европских берзи, Лучић је рекао да је све припремљено, те да је расположење међународних финансијских институција према Телеком одлично.

“У децембру смо потписали уговор са Европском инвестиционом банком за финансирање 5G мреже. Са свим озбиљнијим западноевропским банкама које послују у Србији потписали смо нови врло повољан уговор за рефинансирање старих обавеза, за укупно 673 милиона евра. А излазак на међународну берзу путем издавања корпоративних обвезница биће велики дан за Телеком Србије и за Србију, јер не само да вршимо диверсификацију нашег дуга, него доноси и транспарентност, јер се на берзи квартално извештава о пословању”, рекао је он.

Лучић је додао да је за све спремно за обвезнице и усаглашено са берзом, те да још није одлучено хоће ли бити Франкфурт или Луксембург.

“Чекамо најповољнији тренутак јер је због украјинског рата тржиште капитала доста нестабилно. За сада кредити које добијамо од банака су повољнији него када би ми изашли на тржиште капитала. Заједно са банкама процењено је да ће крај године бити много повољнији за излазак са обвезницама. Али, то ћемо сигурно урадити”, рекао је он.

На питање о гласовима који спомињу презадуженост и смањену ликвидност Телекома, Лучић је одговорио да је Телеком компанија која је и раније имала снажне инвестиционе циклусе.

“Телеком је велики гигант, имали смо снажних инвестиционих циклуса и показали да можемо да сервисирамо и кредите када се задужимо за инвестиционе циклусе. Тако је и овог пута”, рекао је он.

Као доказ навео је да су уговори са ЕИБ-ом и више банака за рефинансирање 673 милиона евра потписани без икаквих гаранција, па ни меница.

“То је најбољи гарант када такве финансијске институције дају средства фактички без икакве гаранције. То је најбољи гарант да верују у наше пословање”, рекао је он.

Лучић истиче да Телеком постоји 25 година и да искључиво живи од прихода својих корисника.

“За разлику од других оператера, који пореским оптимизацијама значајно умањују порезе држави, Телеком је за 25 година држави дао преко 2,8 милијарди евра на порезе и доприносе, са дивидендама које ћемо ове године исплатити у збиру ћемо достићи 1,1 милијарду евра исплаћених дивиденди”, рекао је он.

Додао је да је током постојања Телеком 4,5 милијарди евра уложио од чега је доста отишло домаћим компанијама.

Лучић је рекао Танјугу да је у последње четири године Телеком урадио битне пројекте за државу као што је развој оптичке мреже, отварање фонда за финансирање стартапова и додао да би требало сви да поздраве издавање корпоративних обвезница, јер је то доказ транспарентног пословања.

“Постоји одређена група аналитичара и политичара, који све наше резултате потцењују искључиво из разлога зато што све што радимо не одговара компанији која води кампању против нас, а то је Јунајтед група”, рекао је он.

Лучић је оценио и да је 2021. година за Телеком била изузетно добра, те да је дошао на лидерску позицију где и треба да буде.

Истакао је прилив нових корисника посебно у Србији пре свега због спортских садржаја.

Рекао је да се ове године додатно улаже у покривеност мобилном мрежом 4G сигналом.

“Ту смо најбоља мрежа, поготово по покривености, гледамо и државни интерес да покријемо места која у принципу нису профитабилна”, рекао је он.

Најавио је да ће са прошлогодишњи 85 одсто покривености, 4G сигнал ове године бити на више од 90 одсто Србије.

Лучић је подсетио да је за венчур капитал фонд за финансирање стартапова опредељено за пет година 25 милиона евра, те да је у први пројекат који је већ представљен уложено 100.000 евра.

Даљи развој мреже најавио је у Северној Македонији, а затим Швајцарској и Немачкој.

Рекао да у Аустрији Телеком има мобилног оператера са 150.000 корисника.

“Јуче смо тамо добили и признање од њиховог регулаторног тела да смо оператори са најтранспарентнијом тарифом”, рекао је он и додао да је међу тамошњим корисницима 10 одсто Аустријанаца.

Навео је да очекује да Телеком ове године у Србији има приход од милијарду евра, а да приход ван Србије пређе 500 милиона евра и да почне да расте тај “увозни приход”.

“Телеком је на добром путу да постане не само регионални лидер, него и фирма препозната у читавој Европи”, поручио је он.

Најавио је да ће Телеком од септембра имати представништво у Бриселу са циљем да буде што ближи Европској комисији, односно средствима из фондова ЕУ.