in

Traže se finansijeri za RHE Bistrica, do 2030. godine bi mogla biti na mreži

Traže se finansijeri za RHE Bistrica, do 2030. godine bi mogla biti na mreži

“Imamo vrlo intenzivne razgovore sa različitim finansijskim institucijama koje su izrazile zainteresovanost za finansiranje ovog projekta. Pokušaćemo da paralelno sa razvojem dokumentacije, praktično definišemo i elemente vezane za finansiranje”, rekao je on.

Trenutno za RHE Bistrica radi se investiciono tehnička dokumentacija, studija opravdanosti sa idejnim projektom, prostorna i planska dokumentaciju, i istražni radovi.

U EPS-u očekuju da će ti poslovi biti završeni do kraja 2023. godine.

Jakovljević ističe da je RHE Bistrica možda i najvažniji projekat koji EPS razvija.

“Imaće najveći uticaj na proces tranzicije i dekarbonizacije o kome se vrlo intenzivno priča.

Bez ovakvog projekta povećane integracije obnovljivih izvora energije neće biti moguće. Odnosno biće moguće u vrlo ograničenoj meri”, objasnio je on.

Dodaje da će Bistrica omogućiti i mnogo veću fleksibilnost EPS proizvodnog portfolija čime će se ostvariti dodatni benefit po tu kompaniju.

Kapacitet Bistrice je na nivou od oko 630 megavata, upravo se radi optimizacija, otkrio je Jakovljević.

“Reverzibilne hidroelektrane su specifični objekti jer više od drugih zavise od tržišnih uslova. Sada aktuelizujemo podatke i praktično očekujemo da ćemo za mesec ili dva imati preciznije definisano tehničko rešenje”, rekao je on.

Za sada to je prema glavnim parametrima objekat od 630 megavata, a procenjena investiciona vrednost je oko 625 miliona evra.

Iz EPS najavljuju da će u 2023. godini započeti izrada drugih neophodnih dokumenata, kao što je studija o proceni uticaja na životnu sredinu.

“U toku 2024. godine očekujemo da kompletiramo celu dokumentaciju, i da definišemo način finansiranja”, naveo je on. Period izgradnje je šest godina, a biće preispitano da li postoji mogućnost skraćenja.

“Praktično krajem 2024. ili početkom 2025. godine bi mogla da krene izgradnja. I da očekujemo elektranu na mreži do 2030. godine”, rekao je on.