in

Урбано зеленило условљава квалитетан живот и еко систем (АУДИО)

И ове године, „Зелени круг“ заједно са редакцијом Еко листа наставља наставља ту вишегодишњу акцију.

„Резултатима акције смо задовољни јер је у протеклих десетак година посађено више од 6 хиљада биљака, у образовним установама преко стотину, и кроз тај процес је прошло преко 10 хиљада деце“ рекла је Мајда Адлешић инжењерка хортикултуре и један од учесника.

Њихова двроишта су добила на амбијенталном карактеру, а деца су научила о самом процесу садње као и о физиолошким потребама биљака и стекла добар однос са природом.

Поред тога, она су давала идеје како њихово двориште треба да изгледа. Ове године се спроводи акција у ОШ Жарко Зрењанин и ОШ Душан Радовић, вртићу „Пчелка“ у Бачком Петровцу и у ОШ у Гложану.

„То су целодневне акције где ће сваки разред имати прилику да посади своје дрво у дворишту, да савлада садњу али и неговање биљака у току развоја“ саопштила је саговорница.

Стари парк у Темерину је природно добро III категорије из 18. века и веома је специфичан простор али је прилично девастиран и сад ће бити, уз подршку институција републике и града, обновљен, биће уклоњена оштећена и посађена нова, укупно 76 стабала.

„Без урбаног зеленила које је јако важно, наш живот се доводи у питање не само у здравственом већ и у естетском смислу“.

Зато је битно, сматра она, да се овај талас елана задржи и у наредним годинама и да се формирају нове зелене површине, само као али важном једном делу еко система који треба испоштовати и неговати.