in

Usvojen novi statut EPS-a – biće akcionarsko društvo u vlasništvu države

Usvojen novi statut EPS-a – biće akcionarsko društvo u vlasništvu države

Usvajanje Statuta predstavlja sprovođenje Odluke Vlade Srbije i prvi je korak ka reformi EPS-a kojom će se upravljački organi profesionalizovati, a profesionalno rukovodstvo dovesti do efikasnijeg poslovanja i učiniti EPS regionalnim energetskim gigantom, saopšteno je iz Ministarstva rudarstva i energetike.

Pre nego što je Nadzorni odbor EPS usvojio statut, Ministarstvo rudarstva i energetike i Vlada Izvršili su konsultacije sa sindikatima, dodaje se u saopštenju.

Nakon pažljivog razmatranja svih sugestija u Statutu je definisano da jedan član Nadzornog odbora bude predstavnik zaposlenih, čime se dodatno štite prava radnika, zatim je naglašeno da osim pretežne i ostalih delatnosti, Društvo obavlja i delatnost ”trgovina električnom energijom”, takođe i da Društvo nastavlja da vrši javno snabdevanje električnom energijom u skladu sa izdatom licencom Agencije za energetiku Republike Srbije iz 2016. godine i zakonom kojim se uređuje energetika.

Promena pravne forme donosi uređenje odnosa države i upravljanja.

Statut predviđa da osnivač Vlada Srbije imenuje skupštinu Društva.

S obzirom da je osnivač jedini akcionar, skupština je jednočlana i ona imenuje nadzorni odbor na koji prenosi najveći deo nadležnosti.

Nadzorni odbor ima sedam članova od kojih je jedan predsednik, a jedan predstavnik zaposlenih.

Nadzorni odbor određuje strategiju i poslovne ciljeve društva i odgovoran je za njihovo ostvarivanje.

Takođe, NO imenuje sedam članova izvršnog odbora, odnosno izvršne direktore od kojih je jedan generalni direktor.

Izvršni direktori, između ostalog, organizuju i rukovode procesom rada, prate sprovođenje planova, daju naloge i smernice i odgovaraju za sprovođenje odluka, kvalitet, obim i rezultate rada organizacionog dela kojim rukovode.

”Elektroprivreda Srbije je žila kucavica našeg energetskog sistema i cele privrede. Nacionalni interes je da bude snažna i nezavisna i da bude pokretač ekonomskog razvoja. Promena pravne forme će doneti efikasnije upravljanje, nema otuđenja imovine, niti otpuštanja radnika, a EPS će nastaviti da bude i snabdevač i trgovac električnom energijom”, poručila je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović.

Ona je istakla da profesionalizacija EPS-a treba da omogući ubrzanu realizaciju velikog broja projekata koji treba da ojačaju proizvodnju električne energije.

”Istovremeno, transformacija EPS-a je i prvi korak reforme naših energetskih preduzeća. Cilj Vlade RS je jačanje našeg energetskog sektora, uvođenje profesionalnog menadžmenta, poboljšanje upravljanja i unapređenje poslovanja energetskih preduzeća u vlasništvu države. Zahvaljujem svima na konstruktivnom dijalogu, poručila je ministarka Đedović.

Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /