in

Влада одобрила квоте за извоз житарица, брашна и уља

„По захтеву ће моћи да се тражи одобрење за извоз максимално 20 процената одобрених количина по групи производа на месечном нивоу. У случају да извозници не извезу или прекораче одобрене количине, наредног месеце неће моћи да поднесу захтев за извоз“, наводи се у саопштењу.

Захтеви се могу подносити од 20. до 25. у текућем месецу за наредни месец, док ће за мај захтеви бити подношени од 22. до 28. априла.

Захтеви се могу поденти на адресу захтеви.извоз@минпољ.гов.рс

Квоте су одређене на предлог Удружења Жита Србије чији представници су претходне недеље имали састанак с премијерком Аном Брнабћ.

Они су тада предложили да се месечно извози 350.000 тона житарица и слободан извоз брашна.

Влада привремено ограничава извоз основних намирница

Влада Србије донела је на данашњој седници Одлуку о привременом ограничењу извоза основних пољопривредно-прехрамбених производа битних за становништво, како би се успешно реаговало на опасност од тржишних поремећаја узрокованих значајним растом тражње на светском и домаћем тржишту.

Из тог разлога, влада је одлучила да уведе квантитативна ограничења извоза зрна пшенице, пшеничног брашна, кукуруза и прекрупе и сунцокретовог уља на месечном нивоу и за одређени период, саопштила је владина Информативна служба.