in

За произвођаче органске хране 9,7 милиона динара

Уговоре им је уручила помоћница покрајинског секретара за пољопривреду, водопривреду и шумарство Љиљана Петровић, која је истакла да је циљ да се у Војводини повећа укупна површина на којој се узгајају органски производи, као и број произвођача сертификованих за органску производњу.

То ће, како је навела, допринети увећању прихода од извоза органских пољопривредних производа, што ће, каже, довести и до раста бруто друштвеног производа и стандарда грађана, саопштила је Покрајинска влада.

Петровић је рекла да је Србија у 2020. години остварила приход од 37 милиона евра од извоза органских производа и додала да је у нашој земљи 21.000 хектара обрадивог пољопривредног земљишта у систему органске производње, те да је регистровано нешто више од 6.000 сертификованих произвођача органске хране.

Када је реч о Војводини, више од 8.000 хектара пољопривредног земљишта налази се у систему органске производње, а циљ је, како се наводи, да се та површина повећа.

Петровић је додала да је ресорни секретаријат иновирао меру подршке органским прозвођачима за набавку опреме, па је ове године повећан проценат поврата, који сада износи 80 одсто од укупне инвестиције, па је тако максималан износ по пријави на конкурс 800.000 динара.

Петровић је изнела податак да је од 2017. године до данас Покрајински секретаријат за пољопривреду путем те мере подршке органским произвођачима усмерио нешто више од 45 милиона динара, а заједно са улагањем произвођача укупне инвестиције износе више од 78 милиона динара.