in

Захтев аеродрома из Амстердама за смањење броја седишта у понуди на летовима ка Београду

Српској националној авио-компанији, као и свим другим авио-компанијама које саобраћају са овог аеродрома, достављене су квоте којима се регулише максимални број расположивих седишта на одлазним летовима из Амстердама. С друге стране, на долазним летовима ка Амстердаму, таква ограничења не постоје.

Ер Србија сматра да јој се, наметањем поменуте врсте ограничења и лимитирањем броја путника по лету наноси велика финансијска и репутациона штета, пре свега због бројних путника са купљеним картама којима ће укрцавање бити ускраћено у случају попуњености авиона преко дозвољеног капацитета у складу са додељеном квотом за конкретне дане, иако ће на тим летовима остати слободна места, али и због репутације компаније у широј јавности.

Ер Србија такође сматра да овакав потез није заснован на односу међусобног поштовања и уважавања, имајући у виду да српска национална компанија на тој рути непрекидно лети већ преко 50 година и да је била једини превозник који је током дужег периода за време пандемије корона вируса одржавао саобраћај између Београда и Амстердама. Компанија ће упутити допис аеродрому Схипол са молбом да се захтев поново размотри и да се од њега одустане, а тренутно се испитују правне могућности да се захтева надокнада штете која би Ер Србији била причињена том једностраном одлуком.

Поред тога, када је реч о другој авио-компанији, која је релативно недавно, после тридесетогодишње паузе, успоставила летове и која у овом тренутку такође лети између Београда и Амстердама и то два пута дневно, она ће бити у предности, имајући у виду да је њој Схипол матични аеродром и да су јој стога на располагању различите могућности да прилагоди смањење броја седишта својим потребама. Сматрамо да се тиме озбиљно нарушавају начела конкурентности двеју авио-компанија које лете на тој рути.

На крају, српска национална авио-компанија, као и све друге компаније, била је у обавези да планира и обави све летове ка амстердамском аеродрому према историјским слотовима, без могућности смањења обима саобраћаја, а сходно политици задржавања историјских слотова усвојеној од стране надлежних институција ЕУ. Парадоксално, донета је нова уредба којом се од авио-компанија сада тражи да смањују капацитет и отказују летове, који су у међувремену распродати услед повећане тражње за путовањима овог лета.