in

Анђелковић: Знали смо да су врата ЕУ за нас затворена

“И пре одлуке ЕУ смо знали да су врата ЕУ за нас трајно затворена осим ако Србија не погази Устав који каже да је КиМ неотуђиви део наше територије, да су државни функционери дужни да бране КиМ и у међународној арени и на домаћем плану”, рекао је Анђелковић за Танјуг.

Примећује да постоји једина могућност да се процес евроинтеграција откочи, а то је, како каже, да Београд погази сопствени устав и власт прихвати да та врста љаге падне на њу, што, како је нагласио, нико неће урадити.

“Можемо само да констатујемо да је процес европских интеграција завршен или док ЕУ не промени став или док Србија не погази Устав, а пошто га неће погазити време је да Београд иницира нове преговоре”, рекао је он.

Према његовим речима, време је да констатујемо да су ЕУ интеграције за Србију готове, али да су интереси и Србије и ЕУ да развијају односе.

“Време је да понудимо платформу за преговоре која не би обавезала Србију да се одриче дела своје територије а не бисмо имали ни обавезу да хармонизујемо дугорочно политику са ЕУ”, рекао је Анђелковић.

Нагласио је да би, када бисмо се одрекли Русије као и КиМ направли бисмо огромну штету.

“Када бисмо се одрекли Русије капитулирали бисмо, као и када бисмо прихватили незвисност Косова”, рекао је он и подсетио да је Русија фактор који брани националне интересе Србије и у УН као и да је због Русије запад спречен да ефикасно води процес централизације БиХ.

То, како каже, треба јасно поновити међународној заједници.

Оценио је да је сада потребно формално написати писмо, дати одговор ЕУ и затражити да дефинишемо међусобне односе, а у обостраном интересу је да они остану солидни.