in

Балтичке земље и Пољска потписале споразум о сарадњи

КИЈЕВ –

Министри унутрашњих послова балтичких држава и Пољске посетили су Украјину, где су потписали мултилатерални споразум о сарадњи у спречавању прекограничног криминала и обнављању сфере деловања МУП-а Украјине након завршетка ратних дејстава. Министар унутрашњих послова Естоније Кристијан Јани изјавио је да ће његова земља наставити да у потпуности подржава Украјину, саопштила је данас прес служба естонског Министарства унутрашњих послова, преноси Интерфакс.

То се односи на директну политичку и практичну подршку Украјини, укључујући хуманитарну помоћ, као и послератну обнову и увођење оштрих санкција Русији, навео је Јани.

Он је додао да ће Естонија у потпуности подржати иницијативу да се Украјини да статус земље кандидата за чланство у Европској унији.

Министар је нагласио да укупна естонска хуманитарна помоћ износи више од 16 милиона евра, укључујући подршку цивилном друштву и приватном сектору, наводи Интерфакс.

Поморска спасилачка и саперска одела (опрема чистача мина), кревети на склапање, шатори, генератори, ВоИП телефони и многа друга опрема послата је у Украјину преко Министарства унутрашњих послова Украјине.

Јани је напоменуо да је његова земља спремна да Украјини пошаље сапере у року од 48 сати, преноси Интерфакс.