in

Билчик: Србија да се усклади са позицијом ЕУ око Украјине

„Суверене државе доносе суверене одлуке, али суверене одлуке такође имају последице по међународна партнерства, савезе и европске интеграције. Надам се да ће одлуке у Србији, након избора, одражавати европске тежње Србије“, нагласио је Билчик.

Он је навео и да је ЕП увек био мотор проширења Европске уније, а да се проширење односи на политику, вредности, слободе, реформе и то је заједнички пројекат.

Билчик је навео и да финансијске и економске користи Европе постоје само због европске политике.

„Искрени партнери спремни су да подрже једни друге када су времена тешка. Драго ми је што је овог месеца ЕУ нашла начин да се заштити снабдевање Србије нафтом у контексту руске агресије на Украјину. Искрени партнери би такође требало да буду способни да једни другима кажу непријатне истине“, навео је Билчик.

Он је додао да је брутална агресија Русије на Украјину окренула наглавачке европски концепт да рата више неће бити и да сада када се конвенционални рат вратио на континент свако треба да заузме јасан став.

Билчик је у нацрту извештаја оценио и да је 2021. година била веома комплексна у Србији.

Подсетио је и да су он и његове колеге радили на међупартијском дијалогу да би се створили услови за слободне, поштене и компететивне изборе и да би побољшали ситуацију везану за медије.

Навео је и да ниједна странка није бојкотовала изборе, као и да је Европски парламент спреман да ради са новоизабраном Скупштином Србије, која је репрезентативнија, на даљем унапређењу демократских институција у Београду.

Нацрт извештаја требало би током године да разматра Европски парламент и када га усвоји добиће снагу резолуције.