in

Бугарска блокирала банкарски трансфер за руску амбасаду

СОФИЈА –

Бугарска је блокирала банкарски трансфер новца од око 890.000 долара руској амбасади у Софији због санкција ЕУ, изјавио је данас министар финансија Асен Василев, неколико дана након што је Софија протерала 70 чланова руског дипломатског особља из те балканске земље.

“Реч је о банкарском трансферу руској амбасади који директно потпада под санкције Европске комисије, а не о замрзавању банкарских рачуна”, рекао је Василев новинарима, преноси Ројтерс.

Он је додао да је руска амбасада затражила изеће од правила јер су јој средства потребна за исплату плата запосленима. Василев је такође казао да бугарска влада тренутно води разговоре са Бриселом о томе да ли да учини изузеће како би се дозволио поменути трансфер новца.

Бугарску, чланицу ЕУ и НАТО-а и некада блиску савезницу Русије, уздрмале су дипломатске тензије након што је одлазећи премијер Кирил Петков објавио протеривање 70 чланова руског дипломатског особља због шпијунаже.

Москва је саопштила да ће донети узвратне мере, а руска амбасадорка у Софији је изјавила да ће затражити од руске владе да затвори амбасаду.

ЕУ и друге западне земље увеле су свеобухватне економске санкције Русији због њене војне акције у Украјини.