in

Бугарска и Грчка удружују снаге за снабдевање региона гасом

Бугарској, која је подмиривала преко 90 посто својих потреба за гасом увозом из Русије, Гаспром је 27. априла прекинуо испоруке гаса, као и Пољској, након што је званична Софија одбила да изврши плаћање у рубљама.

Ова балканска земља, која има подршку Европске комисије, сада се залаже за регионалну сарадњу која би укључила боље коришћење гасне и електроенергетске инфраструктуре, као и заједничку куповину гаса из ЕУ како би се смањила зависност од руског увоза, преноси Ројтерс.

Софија је домаћин радне групе ЕУ за праћење снабдевања региона гасом, која је одржала данас први састанак. Такође је домаћин форума енергетских званичника из Грчке, Румуније, Турске, Србије, Северне Македоније, Украјине и Азербејџана.

Бугарска, која тренутно транспортује руски гас у Србију и Мађарску, такође може да транспортује више од 20 милијарди кубних метара гаса годишње преко своје гасне мреже на северу ка остатку Европе, рекао је заменик премијера Асен Василев.

„Верујем да нашим удруженим напорима, са постојећом инфраструктуром и малим надоградњама, можемо да у знатној мери да енергетски диверзификујемо регион и да прекинемо зависност (од Русије) једном заувек“, рекао је Василев на форуму.

Бугарски добављач гаса Булгаргаз и грчка гасна компанија DEPA тражиће могућности за испоруке гаса региону, рекао је министар енергетике Александар Николов.

Две компаније су се договориле да крену са заједничком куповином течног природног гаса (TPG) што би требало да ојача њихову преговарачку позицију, изјавио је новинарима грчки министар енергетике Костас Скрекас.

Грчка планира да ускоро удвостручи складишни капацитет свог јединог TPG терминала у Ревитуси код Атине и да изгради нови терминал за течни природни гас у Александрополису до краја 2023. године, рекао је Скрекас.

Гасна интерконекторска веза IGB између две земље, која ће преносити гас из TPG терминала и азербејџанског гасовода до Бугарске, требало би да постане оперативна у јулу, додао је грчки министар.

Булгаргаз је данас потписао уговор с једном бугарском фирмом о почетку изградње гасне конекције са суседном Србијом, додаје Ројтерс.