in

Бундестаг данас расправља о повратку војника и стању у БиХ

Посланици треба да усвоје одлуку владе да немачки војници поново учествују у мировној мисији у БиХ.

Одлука владе предвиђа упућивање до 50 војника у мисију ЕУФОР/Алтхеа, са мандатом до 30. јуна идуће године.

Иначе немачки војници последњи пут учествовали су у мировној мисији у БиХ пре десет година.

Војници ће, према ранијим најавама, бити распоређени у бази у Сарајеву и у два мобилна тима за посматрање и везу.

У образложењу одлуке владе се наводи да Немачка и 30 година после почетка рата и даље има велики интерес за одрживом стабилизацијом БиХ и развојем мирољубиве и демократске правне државе, која може обезбедити слободу и безбедност грађанима.

Циљ је, поред помирења и превазилажења етничких подела, укључење БиХ у ЕУ и евроатлантску заједницу.

Актуелна ситуација, указује се у одлуци владе, даје повод за велику забринутост.

Посланици СПД, Зелених и ФДП у резолуцији о стању у БиХ захтевају да влада појача подршку тој земљи “услед растућих тензија и сепаратистичких тенденција”.

“Наводне етничке разлике циљано инструментализују националистичке политичке елите земље у српским, хрватским и бошњачким странкама, са циљем одржавања сопствене моћи”; наводи се у резолуцији.

Деценијама су, како се наводи, реформе блокиране, створено повољно окружење за корупцију, те поједини политички лидери све више користе сепаратизам и мржњу, како би скренули пажњу са застоја и фрустрације друштва, за које су политичке снаге криве.

“Посебно политичко деловање националистичких политичара као што су Милорад Додик, члан Председништва, и Драган Човић, лидер ХДЗ-а, имају за циљ разарање БиХ као државе и дом мешовитог становништва”, наводи се у тексту резолуције.

Таква политика, констатују, представља опасност по мир у југоисточној Европи и због тога се захтева од ЕУ, њених чланица и међународне заједнице одлучно супротстављање.