in

Danas u Pragu neformalni Samit EU; Borelj poziva članice EU da izdvoje više novca za Ukrajinu

Danas u Pragu neformalni Samit EU; Borelj poziva članice EU da izdvoje više novca za Ukrajinu

“Naš prioritetni cilj je da osiguramo bezbednost snabdevanja i priuštivost energije za domaćinstva i preduzeća, pre svega imajući u vidu hladnu zimu”, napisao je on u pozivu.

Istakao je da već donete mere treba da se analiziraju i pripreme dalje akcije za „dobro koordinisani evropski odgovor”.

Pred skup je Mišel naglasio da je više nego ikada ključna sposobnost EU da bude jedinstvena i koordiniše svoj politički odgovor, te da je važan duh solidarnosti i odbrane zajedničkih interesa.

Evropska politička zajednica ne odlaze put zemalja Balkana u EU

Austrijski kancelar Karl Nehamer istakao je da ne veruje da će novi format Evropske političke zajednice odložiti približavanje Zapadnog Balkana EU, već suprotno.

On je novinarima u Pragu rekao da su takvi formati potrebni da bi se ojačala veza sa sistemom vrednosti i ekonomijom, ali je upozorio na prevelika očekivanja.

“Kao i u slučaju Srbije i Kosova, ne može se forsirati napredak, to se može učiniti samo pregovorima”, naveo je Nehamer.

Istakao je da je Srbija “trenutno i u procepu” između Rusije i Zapada koji zahteva primenu sankcija prema Moskvi.

Evropska politička zajednica, smatra, može pomoći i u ovom pogledu.

Prvo ispunjenje zahteva Turske, pa članstvo Švedske u NATO

Turska će nastaviti da se protivi kandidaturi Švedske za članstvo u NATO dok se ne ispune njeni zahtevi za oštrijim stavom Švedske protiv terorističkih organizacija, rekao je u četvrtak u Pragu šef turske države Redžep Tajip Erdogan.

“Sve dok terorističke organizacije demonstriraju na švedskim ulicama i dok su teroristi prisutni u njihovom parlamentu, naš pristup tom pitanju neće biti pozitivan”, rekao je Erdogan novinarima na sastanku Evropske političke zajednice.

Predsednik Turske je izjavio i da sa Grčkom u ovom trenutku ne postoji ništa vredno razgovora i optužio Atinu da svoju politiku zasniva na “lažima”.

“Oni nisu tamo gde bi trebalo da budu”, rekao je Erdogan na konferenciji za novinare.

Prema njegovim rečima, cela njihova politika je zasnovana na lažima i oni nisu pošteni.

“Nemamo o čemu da razgovaramo sa Grčkom”, istakao je Erdogan.

On je rekao da je Atina razumela poruku Ankare kada su turski zvaničnici rekli da će možda iznenada stići jedne noći, komentar koji su grčki i neki drugi zapadni zvaničnici osudili kao pretnju susednoj državi.

Erdogan je, takođe, rekao da bi mogao da se sastane sa sirijskim kolegom Bašarom Al Asadom kada bude pravo vreme.

“Za sada, takav sastanak nije na dnevnom redu. Ali ne mogu da kažem da je nemoguće da se sastanem sa Asadom”, kazao je Erdogan.

Borelj poziva članice EU da izdvoje više novca za Ukrajinu

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj pozvao je danas države članice da izdvoje više novca za troškove vojne podrške Ukrajini.

“Zamoliću lidere EU da podrže predlog nove tranše za Evropski mirovni fond, za pružanje vojne podrške Ukrajini, takođe i misije obuke”, rekao je Borelj novinarima nakon što stigao na samit EU u Prag, prenosi Rojters.

U glavnom gradu Češke danas će biti održan neformalni Samit EU, u čijem fokusu će biti odgovor na odluku Rusije da pripoji četiri ukrajinska regiona.

Pored toga šefovi država i vlada EU će razgovarati o mogućnostima za poboljšanje zaštite kritične infrastrukture, najavio je predsednik Saveta EU Šarl Mišel.