in

Делегација Конгреса у Кијеву: САД чврсто на страни Украјине; Зеленски одликовао Ненси Пелоси

Истиче се да је то прва званична посета делегације Конгреса од почетка „руске инвазије на Украјину“.

„Наша делегација је отпутовала у Кијев да пошаље јасну поруку целом свету: Америка је чврсто на страни Украјине“, истакнуто је у саопштењу. Наведено је да је председник Украјине Володимир Зеленски истакао потребу за континуираном безбедносном, економском и хуманитарном помоћи Сједињених Држава Украјини.

Делегација наводи да је у Кијеву пренела поруку да је на путу већа подршка САД и да раде на трансформацији захтева председника Бајдена за финансирање у законодавни пакет.

Делегација је изразила поштовање и захвалност председнику Владимиру Зеленском за његово вођство и дивљење украјинском народу за његову храброст у борби против руског агресора.

Представници Конгреса ће након Кијева посетити Пољску, где ће се састати са председником Анџејем Дудом и другим званичницима.

„Када се вратимо у САД, бићемо спремнији да учинимо све што је потребно да помогнемо украјинском народу“, наведено је у саопштењу делегације Конгреса.

Пелоси после састанка са Зеленским: Америка је уз Украјину

Председавајућа Представничког дома америчког Конгреса изјавила је данас да је отпутовала у Кијев како би се састала са украјинским председником Володимиром Зеленским и послала „јасну поруку свету да Америка стоји уз Украјину.“

„Америка стоји уз Украјину, ми стојимо уз Украјину све док победа не буде извојевана, и ми смо уз НАТО“, рекла је Пелоси новинарима у Жешову, у Пољској, по завршетку посете Украјини, преноси Си-Ен-Ен.

Пелоси је рекла да су она и Зеленски разговарали о хуманитарној и финансијској помоћи током њене посете, која је трајала нешто више од три сата.

Такође је поручила да је „велика част“ састати се са Зеленским и „пренети му поруку јединства из америчког Конгреса и поруку уважавања“.

Ово је прва званична посета делегације Конгреса од почетка руске војне операције у Украјини, 24. фебруара.

Зеленски одликовао Ненси Пелоси

Украјински председник Володимир Зеленски је председавајућу Представничког дома америчког Конгреса, Ненси Пелоси, одликовао Орденом кнегиње Олге за „значајан лични допринос“ јачању украјинско-америчких веза и захвалио на подршци Украјини

У извештају CNN се наводи да је књегиња Олга била прва жена која је владала Кијевском Русијом, својевремено првом источнословенском државом.

Орден који носи њено име додељује се женама које су постигле значајан успех у политици и друштву као оличење женске снаге у Украјини.

Председавајућој Представничког дома америчког Конгреса Зеленски је јуче у Кијеву даровао и украјинску заставу коју су потписали он и посланице Раде, с којима се Пелосијева недавно састала на Капитолу, потврдио је амерички портпарол Дру Хамил.