in

Десет земаља ЕУ већ сада плаћају гас по руској схеми у рубљама

Како је објаснио, Мађарска не плаћа руски гас у рубљама, већ је отворила рачун у еврима у Гаспром банци која конвертује евре у рубље на други рачун у рубљама, преноси МТИ.

„Још девет земаља користи исту шему плаћања. Али пошто данас идеја о добром Европљанину значи да лидери тих земаља нису искрени када се обраћају у свету или својим грађанима, других девет земаља неће да кажу да су урадиле исту ствар“, рекао је Гулијаш.

Према његовим речима, нико не треба да сумња да земље које увозе сировине из Русије користе тачно исти метод као и за плаћање руског гаса.

Он је додао и да Мађари не смеју да плаћају цену рата у Украјини, а то се може спречити ако Мађарска буде могла да настави да купује енергенте по најнижој могућој цени.

Због тога би Европска унија требало да повуче раније одлуке и не усвоји санкције које би онемогућиле чланицама ЕУ да увозе руски гас и нафту, сматра он додајући да би у супротном, Мађарска морала да купује енергенте по много вишим ценама.

„Не смемо да усвојимо санкције којима ћемо више да казнимо сами себе него оне које желимо да санкционишемо“, рекао је Гулијаш.

Газпром наставља испоруке гаса за Европу преко Украјине

Руски произвођач гаса, компанија Газпром, саопштила је да и данас испоручује природни гас за Европу преко територије Украјине, у складу са захтевима европских потрошача.

Како је саопштено, испоруке износе 97,2 милиона кубних метара гаса, преноси Ројтерс.

Обим испорука у претходном дану износио је 71,7 милиона, додаје се у саопштењу руске компаније.

Гаспром за четири месеца смањио производњу за 2,5 одсто

Компанија Гаспром је током протекла четири месеца смањила производњу гаса за 2,5 одсто у односу на исти период прошле године, на 175,4 милијарде кубних метара, показују прелиминарни подаци.

Од почетка године, извоз гаса у земље изван ЗНД пао је за 26,9 процената, или за 18,4 милијарде кубних метара, на 50,1 милијарду, преноси агенција ТАС С.

Гаспром наставља да испоручује гас у складу са захтевима потрошача, уз пуно поштовање уговорних обавеза, навела је та компанија.

Просечни дневни извоз гаса у априлу опао је за 21,6 одсто у поређењу са мартом и износио је 386,7 милијарди кубних метара.

Редовне испоруке руског гаса Молдавији упркос дуговањима

Испоруке руског гаса Молдавији се одвијају уобичајено, упркос томе што Молдавија одлаже договор о исплати дуга Гаспрому пре 1. маја, објавио је на свом Телеграм налогу председник управног одбора Молдовагаза Вадим Чебан.

Молдавска влада је раније саопштила да би Гаспром могао да обустави испоруке, јер у Кишињеву још нису спремни да врате дуг за потрошен гас, па се тражи одлагање исплате.

Молдавија инсистира на договору о плану отплате дуга тек после ревизорске анализе пословног биланса компаније Молдовагаз, преноси ТАС С.

Раније је објављено да је дуг Молдовагаза достигао 433 милиона долара, али узевши у обзир кашњење у плаћању, процењује се да је дуг порастао на 709 милиона долара.

Вашингтон Пост: ЕУ без алтернативних извора течног гаса

Европске земље немају довољно алтернатива које им омогућавају замену за испоруке руског природног гаса и спречиле могуће економске проблеме предстојеће зиме, наводи се анализи америчког дневника Вашингтон Пост.

„У скоро сваком сценарију, наредних 18 месеци ће бити мучан период за Европу, јер је пораст цена енергената усталасао свет и владе се боре да обезбеде снабдевање за своју индустрију, грејање и рад електрана. Нема довољно алтернативних опција у блиској будућности како би се избегао велики економски поремећај у наредном зимском периоду, у случају да Русија прекине снабдевање“, наводи се у чланку.

Амерички лист констатује да је у току „опасна утакмица“, преноси ТАС С.

Вашингтон Пост је цитирао Едварда Чауа, експерта за енергетску безбедност у Центру за стратешке и међународне студије, који каже:

„Не знам како ће се ово завршити, али све упућује на прогнозу да би могло да се заврши веома лоше и по Западну Европу и по Русију“.

Према његовим речима, мало је вероватно да ће се у скорије време драстично променити садашњи обим глобалних испорука гаса.

„Нико неће моћи да производи више течног природног гаса брзо, без обзира какве фантазије се пројектују из светских влада“, рекао је Чау.

У анализи америчког дневника се констатује да је Немачка, економски мотор Европе, посебно неприпремљена за новонасталу ситуацију.

Пре почетка руске специјалне војне операције у Украјини, Немачка је из Русије увозила скоро половину својих потреба за природним гасом.

У чланку се цитира и упозорење немачког министра економије Роберта Хабека да би без руског гаса његова земља упала у рецесију.

И бројни стручњаци су упозорили на могућност да Немачка доспе „у дубоку рецесију, у случају прекида снабдевања руским гасом“.