in

Dve zalutale rakete pale na Poljsku u blizini granice sa Ukrajinom – dve osobe poginule

Dve zalutale rakete pale na Poljsku u blizini granice sa Ukrajinom – dve osobe poginule

”Vatrogasci su na licu mesta, nije jasno šta se desilo”, rekao je predstavnik lokalne vatrogasne službe, prenosi Rojters.

AP javlja, pozivajući se na američke bezbednosne izvore, da su eksploziju izazvali zalutali ruski projektili iz susedne Ukrajine.

Poljski mediji javljaju da su dve osobe poginule kada su dve zalutale rakete pale danas popodne na selo Prževodov u pokrajini Lublin, na poljskoj strani poljsko-ukrajinske granice.

“Dve zalutale rakete pale su u selo Prževodov u pokrajini Lublin na granici sa Ukrajinom. Udarile su u sušare za žito. Dve osobe su poginule. Na licu mesta su policija, tužilaštvo i vojska”, javlja lokalni Radio ZET.

Poljski mediji navode da je današnji ruski raketni napad u Ukrajini bio najmasovniji od početka vojne intervencije, kao i da je tokom napada lansirano više sto krstarećih projektila na Harkov, Kijev, Lavov i Kovel, i da su mnogi gradovi ostali bez struje.

Tim povodom premijer Poljske Mateuš Moravjecki sazvao je hitan sastanak nacionalnog Komiteta za bezbednost i odbranu, izjavio je večeras portparol vlade Pjotr Miler.

„U vezi sa trenutnom kriznom situacijom, premijer je sazvao sastanak u Birou za nacionalnu bezbednost sa članovima Komiteta za bezbednost i odbranu“, rekao je Miler, dodavši da će svi podaci, ako to bude moguće, biti javno saopšteni.

On je pozvao medije da ne objavljuju neproverene podatke, jer tek treba da se utvrdi šta se tačno dogodilo.

Predstavnik za medije Pentagona general Patrik Rajder rekao je da trenutno proučavaju izveštaje, ali još nemaju pouzdane informacije koje bi potvrdile šta se dogodilo.

“Sada ne želim da spekulišem ili da ulazim u razne pretpostavke, ali kada je reč o našim bezbednosnim obavezama i članu 5, bili smo kristalno jasni da ćemo braniti svaki pedalj teritorije NATO”, rekao je Rajder.

Večeras je i mađarski premijer Viktor Orban sazvao hitan sastanak nacionalnog Saveta za odbranu, saopštio je njegov predstavnik za medije Zoltan Kovač.

On je kazao da je sastanak sazvan u vezi sa prijavljenim zalutalim ruskim raketnim udarom na jedno poljsko selo i privremenom obustavom isporuke ruske nafte Mađarskoj preko naftovoda Družba.

Ruski operater naftovoda Transnjeft, kojeg citira ruska novinska agencija RIA, saopštio je da su ga ukrajinske vlasti obavestile da su privremeno obustavile protok nafte zbog pada pritiska.

Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /