in

Џавид: Вакцине можда нису ефикасне против нове мутације

„Оно што знамо је да овде постоји значајан број мутација, можда дупло већи број мутација које смо видели у варијанти Делта“, рекао је Џавид новинарима, преноси Ројтерс.

Према британском министру то указује да би она могла бити више заразнија и да би садашње вакцине које имамо на располагању могле бити неефикасне.

Научници су данас упозорили да нови сој корона вируса који има „екстремно велики број“ мутација може да изазове нове таласе болести, заобилазећи одбрамбене механизме организма.

Геномским секвенцирањем је потврђено само 10 случајева ове варијанте вируса у три земље, али је овај сој изазвао озбиљну забринутост међу неким истраживачима, јер бројне мутације могу омогућити вирусу да заобиђе имунитет, преноси „Гардијан“.

Варијанта Б.1.1.529 има 32 мутације у спајк протеину, делу вируса који већина вакцина користи да припреми имуни систем за борбу против ковида.

Ова варијанта је први пут примећена у Боцвани, где је секвенцирањем потврђена код три случаја,а још шест је потврђено у Јужноафричкој Републици и један случај у Хонгконгу код путника који се враћао из Јужне Африке, наводи британски лист.