in

Џонсона напуштају сви: Данас подноси оставку на место лидера Конзервативне партије и обраћа се нацији

“Борис Џонсон ће данас поднети оставку на место лидера Конзервативне партије”, написао је на Твитеру политички уредник Би-Би-Сија Крис Мејсон.

Трка за лидера странке биће одржана овог лета, а нови премијер ће бити именован пред одржавање конференције торијеваца у октобру.

Портпарол Даунинг стрита рекао да је ће се британски премијер обратити данас нацији.

Џонсона су данас позвали да поднесе оставку двојица британских министара.

Нови британски министар финансија Надим Захави поручио је Џонсону да поднесе оставку, истакавши да ће се криза која је захватила британску владу само погоршати.

Министар одбране Бен Волас, такође, је позвао Џонсона да поднесе оставку, али је рекао да ће наставити да штити националну безбедност.

Политички уредник британског листа “Сан” Хери Кол казао је да ће Џонсон остати премијер док се не изабере нови лидер, што може да потраје и до два месеца.

Надим Захави: “Мораш учинити праву ствар и отићи сада”

Нови британски министар финансија Надим Захави поручио је данас британском премијеру Борису Џонсону да поднесе оставку.

Захави је то рекао Џонсону, после мање од 48 сати након што га је британски премијер поставио на функцију министра финансија, истакавши да ће се криза која је захватила британску владу само погоршати, пренео је Ројтерс.

“Ово није одрживо и само ће бити горе, за вас, за Конзервативну странку и што је најважније – за целу земљу”, навео је Захави на Твитеру након што је више од 50 министара и помоћника поднело оставке.

“Мораш учинити праву ствар и отићи сада”, нагласио је он.

Захави није рекао да је поднео оставку, али је казао да је синоћ отишао у канцеларију премијера у Даунинг стриту са колегама из кабинета да каже Џонсону да оде достојанствено.

“Срце ми се слама што није слушао и што сада подрива невероватна достигнућа ове владе”, навео је Захави у писму.

“Земља заслужује владу која је не само стабилна, већ и која делује са интегритетом. Премијеру, знате у свом срцу шта је исправна ствар и идите сада”, поручио је он.

Оставке су уследиле након што се Џонсон извинио, како је рекао, за грешку, јер није схватио да је бивши министар Крис Пинчер неподобан за посао у влади након што су против њега поднете оптужбе за недолично сексуално понашање.

Крис Пинчер, чија је улога била да одржава дисциплину међу торијевским члановима парламента, поднео је оставку у писму које је крајем јуна упутио Борису Џонсону, а затим га је Конзервативна партија суспендовала због инцидента који је изазвао у пијаном стању, у којем је наводно додиривао двојицу мушкараца на једном догађају.

Више од 50 министара и помоћника поднело оставке за само 24 сата

До среде увече је више од 50 министара и помоћника поднело оставке за само 24 сата, а њима се јутрос придружила Хелен Вотли, британска министарка трезора, која је објавила да је поднела оставку у влади, преноси Би-Би-Си.

У писму оставке премијеру Борису Џонсону, Вотли је навела да се “пристојна и одговорна влада ослања на поштење, интегритет и међусобно поштовање”.

Навела је да лично “дубоко жали што мора да напусти владу, јер више не верује да се те вредности подржавају”.

Борис Џонсон се бори да остане на функцији премијера Велике Британије, иако има све мању подршку, а велики број министара и чиновника у влади је поднео оставке, наводи Би-Би-Си.

Премијер одбија да се повуче иако је све више његових дојучерашњих сарадника и људи који су га подржавали, попут Прити Пател, британске министарке унутрашњих послова и Гранта Шапса, министра саобраћаја, затражило његову оставку у среду.

Министар за Северну Ирску у британској влади, Брендон Луис, последњи је у низу функционера који је поднео оставку, а то је учинио и Сајмон Харт, министар за Велс, као и Џорџ Фриман, министар за науку.

До среде увече је више од 50 министара и помоћника поднело оставке за само 24 сата.

Риши Сунак, министар финансија и Саџид Џавид, министар здравља, поднели су оставке у размаку од само 10 минута.

Али Џонсон је јасно ставио до знања да планира да остане на функцији и већ је именовао нове министре.

Надим Захави нови министар финансија, док је Стив Баркли именован за министра здравља, наводи Би-Би-Си.

Амбасадорка Јоксимовић: Џонсон пада због економске кризе

Амбасадорка Србије у Великој Британији Александра Јоксимовић, оценила је данас да је разлог дубоке кризе владе британског премијера Бориса Џонсона велики пад животног стандарда грађана.

“Цене енергената су нагло скочиле, бензин је 1,91 фунта а дизела 1,99 фунти по литру, рачуни за струју и гас у априлу су повећани за 54 одсто, уз најаву да ће у октобру бити ново поскупљење од 27 процената. То је повећање до око 700 фунти годишње по домаћинству. Инфлација је у априлу била девет одсто са прогнозом централне банке од 11 процената до краја године”, рекла је Јоксимовићева за Танјуг.

Навела је да је британска централна банка, у покушају да смири инфлацију, од децембра прошле године до јуна ове, подигла каматну стопу на 1,25 процентних поена, са најавом да би могла бити подигнута за још 0,5 одсто.

Амбасадорка је оценила да је ситуација у транспопртном сектору тренутно веома тешка.

“У Британији влада саобраћајни хаос, пре свега због штрајка железничара који још траје, а драстична је ситуација и са авиосабораћајем, односно са аеродромима и авиокомпнијама. Вест од јуче је да ће ‘Бритиш ервејз’ обуставити 10.000 летова до октобра, ‘Изи џет’ има такође велике проблеме и њихови летови су константно под знаком питања”, навела је Јоксимовићева.

Амбасадорка је објаснила да је током пандемије велики број радника отпуштен у покушају да се финансијски очувају компаније и сада није могуће у кратком времену вратити на посао земаљско и летачко собље.

“Зато се дешава да у авионе нема ко да унесе и из њих изнесе пртљаг. Зато се отказују летови, јер аеродроми не могу да обезбеде земаљску логистику за њих”, прецизирала је Јоксимовићева.

Истакла је да велики број туриста не зна хоће ли њихови летови да буду реализовани и да се свакодневно дешава да неко крене на пут, али не стигне до свог одредишта, а нема заменских летова.

“Било је и отказаних летова “Ер Србије”, а на некима од њих није било могуће унети ништа осим ручног пртљага због недостатка аеродромског особља”, рекла је амбасадорка Србије у Лондону.

Оценила је да је због кризе Џонсонове владе у току надметање за новог лидера Конзервативне странке, јер премијер мора да буде најпре изабран за председника Торијеваца.

Амбасадорка Јоксимовић сматра да у актуелној политичкој ситуацији није извесно да ли ће се криза разрешити тако што ће конзервативци успети да формирају нову владу, или ће бити расписани нови избори, али да како год решење буде, следећа влада ће морати да буде стабилна и да има озбиљан економски план.