in

ЕИБ: Обнову Украјине финансирати оснивањем фонда као за ковид

БРИСЕЛ –

Европска инвестициона банка (ЕИБ), кредитни огранак Европске уније, предлаже да финансијска структура која је пре коришћена за помоћ током пандемије ковид-19, буде модел за финансирање обнове Украјине у износу до 100 милијарди евра (104,3 милијарде долара), према документу у који је Ројтерс имао увид.

Према предлогу, почетних 20 милијарди евра за Поверенички труст ЕУ-Украјина (E-U GTF) обезбедило би се доприносима из земаља ЕУ и из буџета Уније у форми грантова, зајмова и гаранција. Гаранције би имале мултипликативни ефекат, при чему би покриле инфраструктурне пројекте укупне вредности око 100 милијарди евра, што је отприлике половина непосредних потреба Украјине, наводи се у документу.

Предлог ЕИБ-а требало би да буде представљен данас, првог дана међународне Конференције за опоравак Украјине у Швајцарској, која има за циљ да обезбеди ресурсе за ту земљу и помогне њен послератни опоравак.
ЕИБ предлаже фонд који би функционисао на сличан начин који се користио за време пандемије за кредитне гаранције малих и средњих предузећа, а који је предвиђао 25 милијарди евра гаранција које би омогућиле мобилизације чак 200 милијарди евра.

Средства труста E-U GTF могла би да допринесу поновној изградњи мостова или обнови мреже водоснабдевања или канализације, посебно у градовима чија се популација повећала услед миграције из других делова Украјине због руске инвазије на ту земљу 24. фебруара.

Пројекти би такође могли да буду фокусирани на олакшавање украјинског извоза или на њену енергетску и дигиталну инфраструктуру. ЕИБ или развојне банке попут KfW-a или DFC-a, могле би да користе фонд или његове гаранције за инвестиције које су под њиховим контролом.

Фонд је такође осмишљен да охрабри приватна предузећа која вероватно сматрају да су инвестиције у Украјини превише ризичне. Да би овај предлог ЕИБ-а био прихваћен, сагласност прво мора да да Европска комисија, а затим план мора да одобри већина земаља ЕУ. Чланице ЕУ ће накнадно одлучивати да ли ће и у ком износу допринети фонду.