in

ЕП изгласао: Гас и нуклеарке су “зелена” енергија

У питању је климатски оквир познат као “ЕУ таксономија” који има за циљ да усмери инвестиције ка пројектима који су у складу са циљем 27-чланог блока да буде климатски неутралан до 2050. године.

У фебруару, пре почетка руског напада на Украјину, Европска комисија је представила план да се природни гас и нуклеарна енергија класификују као “прелазне” зелене инвестиције у одређеним околностима, што је изазвало жестоку полемику.

Пет месеци касније, глобална енергетска криза се интензивирала па су европски законодавци одбацили примедбе на предложена правила и са 328 гласова “за” и 278 “против” усвојили предлог ЕК.

Реакција критичара је била моментална. У сали се чуло “звиждање” када је прочитан резултат гласања у седишту парламента у Стразбуру, наводи Вашингтон пост.

Организација активиста за заштиту животне средине Гринпис назвала је одлуку Европског парламента “прљавом политиком” која ће “обезбедити да се више новца слива у ратни буџет (председника Русије Владимира) Путина”.

У средишту дебате је било питање да ли се електране на гас и нуклеарке икада, под било којим околностима, могу сматрати одрживим или зеленим изворима енергије.

Пре украјинског рата, укључивање гаса у “таксономију” подржавале су земље чланице ЕУ које су сматрале да тај енергент треба да послужи као “мост” у процесу одустајања од фосилних горива и повећања њихових капацитета обновљиве енергије

Француска и други су се залагали за означавање нуклеарне енергије као “зелене”, упркос снажном противљењу Немачке.

Против предлога ЕК говорили су не само еколози, већ и неки саветници ЕУ, па чак и главни извршни директор једне групе која заступа велике инвеститоре.

Критичари су наводили да напори Европске комисије да “заштити приватне инвеститоре од гринвошинга (греенwасхинг)”, односно лажног рекламирања производа или пројеката као еколошких с циљем стицања тржишне предности, ризикују да се претворе у гринвошинг још већег обима.

Противници укључивању гаса и нуклеарне енергије у “таксономију” изразили су забринутост да ће то подстаћи даља улагања у фосилна горива и одложити прелазак ЕУ на обновљиву енергију.

“Ова одлука Европског парламента ће одложити очајнички потребну, реално одрживу транзицију и продубити нашу зависност од руских горива. Ово лицемерје је фрапантно, али нажалост није изненађујуће”, написала је данас на Твитеру активисткиња за климу и животну средину Грета Тунберг, извештава Вашингтон пост.