in

Ердоган: Шведска и Финска да испуне преузета обећања; Нема састанка док се Мицотакис не прибере

Након разговора у Мадриду пре два дана, Ердоган и његове финске и шведске колеге договорили су се о низу безбедносних мера којима ове две нордијске земље треба да узврате за подршку Анкаре, преноси Ројтерс.

Обраћајући се новинарима по повратку са самита НАТО у Мадриду, Ердоган је изјавио да нема потребе да се жури са ратификацијом постигнутих договора у парламенту пошто Анкара треба да најпре процени да ли су две земље одржале обећања утврђена меморандумом, укључујући изручење осумњичених које тражи Турска.

Ердоган је истакао да без одобрења парламента Турске, споразум неће ступити на снагу.

Он је додао да сада зависи од Шведске и Финске да ли ће испунити договорено. “Лопта је сада у њиховом дворишту”, навео је Ердоган.

Нема састанка док се Мицотакис не прибере

Турски председник Реџеп Тајип Ердоган изјавио је данас да састанак са грчким премијером Киријакосом Мицотакисом није могућ док се грчки лидер не “сабере”, преноси Ројтерс.

“Нека се сабере. Све док се не прибере, није могуће да се сретнемо”, рекао је Ердоган на повратном лету са самита НАТО-а у Мадриду, у тренутку када су обновљене тензије између две чланице НАТО-а и суседа, известила је телевизија НТВ.

Грчка и Турска су дуго биле у сукобу око низа питања као што су поморске границе, права за истраживање и експлоатацију енергената у Егејском мору,ваздушног простора, миграната и етнички подељеног Кипра, подсећа британска агенција.

Тензије су поново “букнуле” током маја када је Ердоган рекао да грчки премијер “више не постоји” за њега, оптужујући га да покушава да блокира продају борбених авиона Ф-16 Турској током посете Сједињеним Државама.