in

ЕУ и данас о новим санкцијама Русији: Како Мађарску, Словачку и Чешку изузети из ембарга

Амбасадори 27 чланица ЕУ се од 4. маја састају на дневном нивоу како би разговарали о детаљима шестог пакета санкција које циљају Москву због инвазије на Украјину, пренео је Ројтерс.

„Савет европских влада је уједињен по питању потребе да се усвоји шести пакет санкција. Врло значајан напредак постигнут је данас по већини мера“, наводи се у заједничком саопштењу Европске комисије и француске делегације која тренутно председава ЕУ.

Кључно питање је како обезбедити нафтне деривате Мађарској, Словачкој и Чешкој, које умногоме зависе од руске нафте коју добијају уз помоћ цевовода из совјетске ере и сада је потребно наћи алтернативу, додаје Ројтерс.

„И даље имамо да завршимо посао, у духу солидарности, гаранција које су неопходне за снабдевање чланица ЕУ, које су у специфичној ситуацији због тога што су цевима повезане са Русијом“, додаје се у заједничком саопштењу.

Да би се све чланице ЕУ сложиле, Комисија је предложила у петак измене на планирани ембарго на руску нафту, како би три земље добиле више времена да промене добављача енергената, навели су извори из ЕУ.

Према иницијалном плану, све земље чланице ЕУ би требало да престану да купују руску сирову нафту и руске рафиниране производе до краја 2022. године.

Измењени програм би дао Мађарској, Словачкој и Чешкој време да унапреде рафинерије како би могле да добијају нафтне деривате са других локација, и тако добиле време да се енергетски одвоје од Русије до 2024.