in

ЕУ: Нових милијарду евра макрофинансијске помоћи Украјини

У Бриселу наводе да је данашњи предлог допуна подршци коју је ЕУ већ пружила Украјини у првој половини године, а која укључује хитан зајам од 1,2 милијарде евра за макрофинансијуку помоћ.

“Заједно ова два дела програма доносе 2, 2 милијарде евра укупне макрофинансијске подршке Украјини од почетка рата, што ми требало да достигне и 10 милијарди евра када комплетан пакет ванредне европске помоћи Украјини постане оперативан”, наводе у Комисији.

У ЕК кажу да ће милијарду евра ставити на располагање Кијеву чим Европски парламент и Савет ЕУ одобре ову траншу и потпишу одговарајући Меморандум о разумевању и споразум о зајму са украјинским властима.

Лајен: Пред Украјином дуг и напоран пут до ЕУ

Украјина сада има “веома јасну европску перспективу”, али ће “дуг пут” ка чланству у ЕУ захтевати напоран рад”, саопштила је председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен.

Лидери ЕУ су прошле недеље одобрили Украјини статус кандидата, чиме је формално отворен процес за који се очекује да може потрајати годинама пре него што земља постане чланице Уније која сада чини 27 држава, преноси Ројтерс.

У данашњем обраћању преко видео-линка украјинском парламенту председница ЕК је подвукла напредак земље на њеном путу ка чланству у ЕУ док се брани од руске инвазије.

“Украјина сада има веома јасну европску перспективу. Земља је кандидат за придруживање Европској унији, нешто што је пре само пет месеци изгледало готово незамисливо”, саопштила је Лајен.

Она је још рекла да предстоји “дуг пут”, али да ће “Европа бити на страни Украјине на сваком кораку, колико год буде потребно” и напоменула да су потребне многе кључне реформе што је пре могуће.

“Следећи кораци су вам надохват руке. Али ће захтевати напоран рад”, додала је Урсула фон дер Лајен.

Председница ЕК је као хитне потребне мере навела: усвајање закона о медијима, примену нових прописа који умањују претерану моћ олигарха и именовање највиших антикорупцијских званичника, преноси Ројтерс.