in

Evropske akcije nastavile pad četvrtu sesiju uzastopno

Evropske akcije nastavile pad četvrtu sesiju uzastopno

Panevriopski indeks STOKS 600 pao je za 0,6 procenata do 7.08 časova po srednjoevropskom vremenu, dotakavši najniži nivo od 3. oktobra, javlja Rojters.
U poslednje četiri trgovinske sesije, ovaj indeks je potonuo za više od 3 posto zbog strahovanja tržišnih akteta da će vodeće centralne banke u svetu, pre svega američke Federalne rezerve (FED), nastaviti s agresivnim podizanjem kamatnih stopa kako bi obuzdale inflaciju.

Ta strahovanja su se pojačala nakon podataka koji su pokazali visoku otpornost američkog tržišta rada u septembru, što je raspršilo nade u skoriji zaokret monetarne politike FED-a.
Ministarstvo rada SAD je objavilo u petak uveče da su američki poslodavci otvorili u septembru 263.000 novih radnih mesta i da je stopa nezaposlenosti pala na 3,5 posto, dok su ekonomisti predviđali da će iznositi 3,7 procenata.
Svi sektorski podindeksi u okviru indeksa STOKS 600 bili su na silaznoj putanju na ranom trgovanju, predvođeni padom tehnoloških akcija od 1,4 odsto.

Akcije proizvođača čipova, uključujući Infineon i BE Semikondaktor, izgubile su između 1,0 i 2,0 posto vrednosti, nakon što je Vašington objavio set mera o kontroli izvoza, među kojima je zabrana određenih čipova kineskih kompanija koji se proizvode bilo gde u svetu uz korišćenje američke opreme.

S druge strane, akcije Renoa su skočile za 4,4 procenta posle izveštaja Rojtersa da Nisan Motor vrši pritisak na francuskog partnera da smanji svoj udeo u japanskoj kompaniji što je više moguće i da bi mogao da razmotri prikupljanje sredstava za otkup akcija.