in

Европски лидери подржали Макрона уочи другог круга избора

ПАРИЗ –

Само неколико дана пре кључног другог круга председничких избора у Француској, лидери левог центра Немачке, Шпаније и Португала позвали су данас француске бираче да изаберу центристичког председника Емануела Макрона уместо ривалке крајње деснице Марин Ле Пен.

У колумни која је данас објављена у неколико европских листова, немачки канцелар Олаф Шолц, шпански премијер Педро Санчез и португалски премијер Антонио Коста написали су да је гласање у недељу критично за Француску и све и сваког од нас у Европи, пренео је АП.

То су избори између демократског кандидата који верује да се снага Француске шири у моћној и аутономној Европској унији и кандидата екстремне деснице који се отворено ставља на страну оних који нападају нашу слободу и демократију, вредности засноване на француским идејама просветитељства, стоји у заједничком коментару без помињања Макрона или Ле Пенове по имену.

Социјалдемократа Шолц и социјалисти Санчез и Коста написали су да се Европа суочава са променом ере због руског напада на Украјину и да популисти и екстремна десница гледају на Путина као на идеолошки и политички модел, реплицирајући његове шовинистичке идеје.

Колумна се завршава апелом на јединство како би се одржали просперитет и благостање у Европи.

Зато нам је потребна Француска да буде на нашој страни, написала су тројица лидера.