in

Европски парламент данас гласа о извештају о Србији: Тражи се увођење санкција Русији и признање тзв. Косова

БРИСЕЛ –

Посланици Европског парламента ће сутра у подне на пленарној седници у Стразбуру гласати о овогодишњем извештају о Србији којим се изражава подршка будућем чланству Србије у ЕУ, али уз захтев да, поред владавине права и нормализације односа са Приштином, усклађивање са санкцијама Русији буде кључни елемент који ће одређивати укупан напредак Србије на путу приступања.

У тексту извештаја амандманима је убачено и да се од Србије и Косова очекује потписивање правно-обавезујућег споразума о нормализацији односа “заснованог на међусобном признању”, што је први пут да се међусобно признаје помиње у званичном документу ЕУ институције као потребно решење дијалога Београда и Приштине.

Европски парламент понавља и позив Србији да предузме кораке у циљу даљег повећања слободе медија, гарантовања слободе изражавања, независности медија и медијског плурализма.

У тексту извештаја похваљује се напредак који је у Србији постигнут у развоју функционалне тржишне економије, као и према сарадњи који Србија показује у управљању миграцијама.

Усвојен на пленарном заседању извештај Европског парламента добија форму резолуције, која није правно-обавезујућа, али представља политичке смернице за земљу у процесу евроинтеграција.