in

Европски парламент одлучује да ли је улагање у гас и нуклеарке климатски прихватљиво

Овај предлог закона изазвао је дубоке поделе међу земљама чланицама ЕУ због различитих ставова око тога како се борити против климатских промена.

Парламент ће одлучити да ли ће ставити вето на предлог Европске комисије да се гасне и нуклеарне електране сврстају у “таксономију” ЕУ, односно да се ставе на листу привредних активности које инвеститори могу да означе и пласирају као зелене пројекте у ЕУ, преноси Ројтерс.

Званичници ЕУ очекују да ће исход гласања бити тесан. Предлог закона ће бити одбачен ако против њега гласа 353 посланика, односно нешто више од половине од укупно 705 посланика колико броји парламент у пуном саставу.

Европска народна партија, највећа посланичка група у ЕП, потврдила је касно синоћ да 107 њених посланика планира да на седници у Стразбуру подржи предложена правила ЕУ, наспрам 31 посланика који намеравају да их блокирају. Зелени и социјалисти се противе правилима ЕУ, док су посланици Ренеw-а углавном за.

Гласање мора да се обави лично, чиме је процедура гласања додатно пооштрена, али су неки посланици одустни због болести ковид-19.

Парламент ће гласати у подне.