in

Финска железница запленила скоро 1.000 руских теретних вагона

Пошто је фински ВР почео да редукује железнички саобраћај с Русијом у априлу, када је Европска унија увела санкције на испоруке руског угља, судски извршитељи су запленили 865 вагона из Русије, пише у писму Руских железница упућеног у јуну Министарству саобраћаја.

Финске извршитељске власти су навеле у изјави за Ројтерс да су замрзле имовину неколико десетина руских и белоруских физичких и правних лица, међу којима и имовину транспортних фирми, у вредности од најмање 82 милиона евра, у оквиру спровођења санкција ЕУ.

Портпаролка ВР-а Таина Куитунен потврдила је у имејлу да у Финској има “око 800 јединица санкционисаних теретних возила у овом тренутку” и да компанија настоји да што пре отпреми у Русију оне који нису заплењени.

Шеф логистике у ВР-у рекао је финским медијима у марту да се у тој земљи налазило око 5.000 руских железничких вагона када је компанија одлучила да обустави саобраћај с Русијом и да су намеравали да их врате, али су судски извршитељи наредили да се део заплени.

Заплењени вагони припадају компанијама које су или директно погођене санкцијама ЕУ или чијим су акционарима уведене санкције па су одустали од власничкихг удела у фирмама.

Из Уралхем-Транса, чији је бивши власник Дмитриј Мазепин уступио контролу над компанијом након што је у марту доспео под санкције ЕУ, нису одговорили на захтев за коментаром, а руска државна лизинг компанија ГТЛК, којој су уведене санкције ЕУ, одбила је коментар.

Руске железнице су такође одбиле коментар, а из Министарства саобраћаја нису одговорили на Ројтерсов упит.