in

Гајдај: Руси пљачкају Северодоњецк, тешко стање у граду

Он је јутрос објавио на Телеграму тврдњу да је у Северодоњецку уништено или оштећено 80 одсто стамбених објеката, преноси Гардијан.

“Неки људи покушавају да се врате по своје ствари, али све чешће налазе празан стан, чак и ако није срушен. По уласку у град, Руси су прво депортовали део локалног становништва, одузели им кључеве станова, а затим почели све да пљачкају. Камионима се довезу до солитера. Ако је намештај добар, они га односе. Не ради се више само о кућним апаратима”, навео је украјински званичник.

Гајдај тврди и да је град на ивици хуманитарне катастрофе, и да нема водоснабдевања, гаса, ни струје.

“Од краја фебруара, окупатори гранатирају инфраструктурне објекте, уништавајући их готово у потпуности. Неће моћи ништа да поправе. Јер и у мирнодопским условима за такав обим радова је потребно шест месеци до годину дана, ако су материјали и квалификовани радници доступни. Руси немају ни једно ни друго”, написао је гувернер Луганска, наводи британски лист.

Он је навео да је у Северодоњецку велики проблем са канализацијом и да постројења за пречишћавање не раде, као ни црпне станице.

“Канализациони отпад се акумулира. Додајте томе температуру ваздуха. И смрад од лешева, оних који су сахрањени у двориштима, а многи су остали у становима и улазима. У Северодоњецку је хуманитарна катастрофа”, навео је Гајдај.
Сматра се да би око 15.000 цивила још увек могло бити у Северодоњецку, граду који је био кључна тачка за руско заузимање Луганске области, наводи Гардијан уз напомену да није могао независно да провери ове тврдње.