in

Грчка: Пожари и данас у Фокиди и на Пелопонезу

Према подацима Ватрогасне службе, само у понедељак су избила 52 пожара, изазвана јаким ветром и високим температурама, преноси грчки лист Катимерини.

Један од тих је пожар у подножју планине Парнасос у Фокиди, где ватра и данас гори кроз подручје под маслињацима и дели се на више фронтова док се пробија ка мору.

“Током ноћи помогло нам је слабљење ветрова. Забринути смо због фронта од Итее до Агие Ефтимије”, рекао је заменик гувернера Јоргос Делмозос.

Он је додао да се данас очекује појачана ваздушна подршка у даљем сузбијању пожара.

Како је саопштено из Ватрогасне службе, на гашењу пожара је ангажовано 140 ватрогасаца са 43 возила, док из ваздуха помажу четири авиона и хеликоптер.

Авиони за гашење пожара такође су ангажовани у Краниди у Арголиди на северном Пелопонезу, где је у понедељак морао да буде евакуисан хотел.

На том подручју тренутно делују 63 ватрогасца, 18 возила, два авиона и хеликоптер.

Борба са пожаром је и у округу Илији на Пелопонезу, а у понедељак ватра се приближила селу Лата, где је издато наређење за евакуацију, а на гашењу учествује 195 ватрогасаца са 48 возила, као и летелица.

Још један пожар који је јуче избио на Светој Гори у шумовитој области је локализован, а на лицу места деловао је хеликоптер из ваздуха, док се на терену бори још 46 ватрогасаца и 16 возила.

Очекује се још један тежак дан, јер према Националној метеоролошкој служби, на снази је упозорење на повећан ризик од шумских пожара четврти дан заредом.

У понедељак поподне избио је пожар на Закинтосу, у шумовитој области у области Камби, на северној страни острва, који гаси 30 ватрогасаца са 12 возила, авионом и два хеликоптера.

Посебна опрезност биће потребна и данас, јер се веома висок ризик од пожара предвиђа у регионима Атике, Централне Грчке, Пелопонеза, Западне Грчке и Северног Егеја, наводи Катемерини.