in

Гутереш данас с Путином – ЈМУ Радио-телевизија Војводине

Украјина је саопштила раније да је Русија наставила да блокира јединице у фабрици и затражила од Гутереша да гарантује хуманитарни коридор за евакуацију цивила који се налазе у Азовстаљу.

Како наводи Радио Слободна Европа, очекује се да ц́е шеф УН у четвртак отпутовати у Кијев где ц́е се састати с председником Володомиром Зеленским.

САД такође треба да почну данас у Немачкој преговоре о одбрани у вези са Украјином са десетинама земаља, а састанку ће председавати амерички министар одбране Лојд Остин.

Разговори се дешавају у тренутку када је московски министар спољних послова Сергеј Лавров упозорио да је ризик од Трец́ег светског рата „озбиљан“ и критиковао Кијев да опструира мировне преговоре.

„Опасност је озбиљна, реална је, не може се потценити“, рекао је Лавров, преноси агенција Интерфакс.

Поводом сукоба у Украјини, он је рекао да је уверен да ц́е се све завршити потписивањем споразума. Али, како је додао, услови овог споразума зависиц́е од борбене ситуације на терену, у тренутку када би такав споразум постао реалност.

Украјински министар спољних послова Дмитро Кулеба је, међутим, одговорио да Лавров покушава да „уплаши свет“ да не подржи Украјину.