in

Гутереш: У току трећа евакуација цивила из Маријупоља

Уједињене нације и Међународни комитет црвеног крста (ICRC) су током протекле недеље помогли да готово 500 цивила напусти то подручје.

Гутереш је у обраћању Савету безбедности одбио да изнесе детаље нове операције да би избегао подривање могућег успеха.

„Надам се да ће наставак координације са Москвом и Кијевом довести до већег броја хуманитарних пауза да би се омогућио безбедан пролаз цивила, а помоћ стигла до оних којима је преко потребна. Морамо да наставимо да радимо све што можемо да извучемо људе из тог пакла“, поручио је Гутереш, пренео је Глас Америке.

У челичани Азовстаљ у Маријупољу данас се воде жестоке борбе, док руске снаге покушавају да преузму потпуну контролу над стратешки кључном украјинском луком.

У Азовстаљу, последњем упоришту украјинске војске у том граду, налази се око 2.000 украјинских бораца и неколико стотина цивила, док је једна група од 100 људи успела да се извуче и евакуише у оближње Запорожје.

Руски председник Владимир Путин пренео је данас израелском премијеру Нафтали Бенету током телефонског разговора да је Русија и даље спремна да обезбеди евакуацију цивила из Азовстаља, саопштено је из Кремља.

Путин је такође рекао да би Кијев требало да наложи борцима који су у челичани да положе оружје.

Саветник украјинског председника Олексеј Арестович рекао је да се настављају борбе у челичани, али није изнео више детаља. Украјински председник Володимир Зеленски апеловао је на примирје како би се преостали цивили евакуисали.