in

Hrvati podržali rezoluciju EP koja proziva Katoličku crkvu

U rezoluciji, usvojenoj s 447 glasova za, 78 protiv i 45 suzdržanih, osuđuju se mržnja i nasilje nad “osobama na temelju njihovog pola, seksualne orijentacije, rodnog identiteta ili izražavanja spolnih karakteristika u Slovačkoj i EU”.

Povod za ovu rezoluciju bio je strašan homofobni zločin u Bratislavi, koji se dogodio ranije ovog meseca, kada su dvojica muškaraca, starosti 23 i 26 godine, ubijena ispred jednog paba, koji je popularan među lezbejskom, gej, biseksualnom i trans (LGBTI) zajednicom. U pucnjavi je teško ranjena konobarica.

Ispostavilo se da je ubica radikalni tinejdžer Juraj Krajčík, koji je nakon toga počinio samoubica. Krajčik je pre smrti objavio i manifest, u kojem je okrivio “Jevreje i LGBT ljude zbog nanošenja štete belcima”.

Njegov otac je, pak, poznati biznismen, koji se neuspešno kandidovao za parlament ispred ekstremno desne stranke Domovina. Krajčikov je otac za medije izjavio da “ne veruje da je njegov sin počinio taj zločin” i dodao da je njegov sin “zapravo žrtva”.

Hrvatski evrozastupnik Tonino Picula (SDP) jedan je od onih koji su glasali za ovu rezoluciju.

“Rezoluciju sam podržao jer je jasno kako zločini motivirani predrasudama, poznati i kao zločini iz mržnje, ne utiču samo na ciljane pojedince već i na zajednice i društva u celini. U Slovačkoj je korišćenje uvredljivog, agresivnog i homofobnog jezika prema svim vrstama ‘drugačijih’ pojedinaca i porodičnih zajednica dodatno raspireno i zbog sklonosti Nacionalnog veća Slovačke Republike desnoj orijentaciji, koja neretko prerasta u ekstremističke snage krajnje desnice”, objasnio je Picula za hrvatski portal Index svoj glas podrške.

Rezoluciju su podržali i SDP-ovci u Evropskom parlamentu Romana Jerković, Fred Matić i Biljana Borzan, te IDS-ovac Valter Flego, ali i HDZ-ovci Sunčana Glavak, Željana Zovko i Karlo Rešler.

Protiv su bili Mislav Kolakušić i ultrakatolički suverenist Ladislav Ilčić. Uzdržan je bio Ivan Vilibor Sinčić, a čini se, navodi se, da HDZ-ovac Tomislav Sokol nije pristupio glasanju, prenosi Index.

U rezoluciji Evropskog parlamenta spominje se da “klimu mržnje, netolerancije i zastrašivanja prema LGBTIQ+ zajednici u Slovačkoj neguju ne samo krajnje desničarski i ekstremistički pokreti već i predstavnici Crkve i političke elite, koji su često pozivali na dodatna ograničenja za LGBTIQ+ osobe u svojim izjavama”.

Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /