in

Инфлација у еврозони рекордних 8,6 одсто, у Естонији 22 процента

Стопа инфлације у зони јединствене валуте износила је прошлог месеца 8,6 процената на годишњем нивоу у односу на 8,1 посто у мају, према данашњој прелиминарној процени европског завода за статистику Евростата.

То је изнад прогноза економиста, који су у анкети Ројтерса предвиђали ниво јунске инфлације од 8,4 одсто.

Према прелиминарним подацима из табеле Евростата, на врху листе рекордера по расту инфлације налази се Естонија са стопом од чак 22 посто, а прате је Литванија са 20,5 процената и Летонија са 19 одсто. На зачељу су Малта с процењеном стопом раста потрошачких цена у јуну од 6,1 посто међугодишње, Француска са 6,5 и Финска са 8,1 посто.

Немачка је изненадила ове недеље како стручну, тако и општу јавност, известивши да је у јуну забележила пад годишње инфлације за 0,5 процентних поена на 8,2 процента у односу на мај.

Експерти кажу да је то резултат нових владиних субвенција за ублажавање утицаја раста цена енергије на домаћинства, али да то не значи да је дошао крај расту инфлације у тој земљи.

Према евиденцији Евростата, и у Холандији је у јуну међугодишња стопа инфлације склизнула за 0,3 процентна поена у односу на претходни месец на 9,9 посто, што је и даље врло висок ниво.

ЕЦБ, која је обећала да ће се ухватити у коштац с растом цена, требало би да се састане крајем јула и да донесе одлуку о заоштравању услова задуживања, односно о подизању својих камата. Централна банка еврозоне је најавила још једно повећање стопе за септембар, што значи да би њене кључне камате могла да се врати на позитивну територију ове године. ЕЦБ има негативне стопе од 2014. године.