in

Италија: Дронови трагају за жртвама лавине у Алпима, нађено седам тела, још десет несталих

“Надам се да ће се број жртава овде зауставити”, рекао је гувернер провинције Венето Лука Заја, преноси Ројтерс.

Други регионални лидер Маурицио Фугати рекао је да је досадашњи биланс 14 несталих: 10 Италијана, троје чешких држављана и једна особа из Аустрије.

“Породице су нас контактирале јер се ти људи нису вратили кући”, рекао је Фугати и потврдио да се на паркингу налазе још четири аутомобила чији путници нису пронађени – два са регистарским ознакама Чешке, једно возило из Немачке и једно из Мађарске.

Према ранијим информацијама преживели планинари задобили су повреде грудног коша и лобање.

Спасиоци су рекли да су услови низбрдо од глечера који се деценијама топи још превише нестабилни да би се тамо упутили спасиоци са обученим псима трагачима.

Шта је проузроковало да се врх глечера одломи још није познато, али топлотни талас који је над Италијом од маја донео је неуобичајено високе температуре почетком лета, чак и на увек хладним Алпима.

Гувернер регије Венето Лука Заја рекао је да су неки од оних који су јуче планинарили у тој области били везани заједно док су се пењали.

Националност погинулих није откривена, а услови за наставак потраге за несталима били су исувише опасни јутрос, наводи АП.

Заја је рекао новинарима да је један од Немаца био 65-огодишњи мушкарац.

глецер,алпи,италија