in

Италија: Комад глечера усмртио најмање шест планинара

“Спасилачке операције су у току након велике ледене лавине којом су били захваћени планинари”, саопштила је влада провинције Тренто.

Алпски Национални спасилачки корпус објавио је на Твитеру да је у потрази за настрадалим планинарима учествовало најмање пет хеликоптера и спасилачких паса, преноси агенција АП, позивајући се на телевизију РАИ.

Диспечери за хитне случајеве у североисточној Италији објавили су на Твитеру да се верује да је око 15 планинара било у погођеном подручју.

Повређени, укључујући особу у критичном стању, пребачени су у неколико болница у регионима Трентино-Алто Адиђе и Венето, саопштиле су спасилачке службе.

Мармолада, која се уздиже на око 3.300 метара надморске висине, највиши је врх у источним Доломитима, а, по Алпској спасилачкој служби, до одвајања глечера дошло је на рути којом се планинари пењу на врх планине, наводи АП.

“Није утврђено шта је узроковало одвајање комада леда, али сумњамо да се то могло догодити због интензивног топлотног таласа који је захватио Италију крајем јуна”, навео је Валтер Милан, портпарол алпске спасилачке службе за РАИ, преноси америчка агенција.