in

Италија: Лоцирано осам несталих планинара на Доломитима

КАНАЗЕ –

Осам особа несталих након смртоносног урушавања дела планинског глечера на Доломитима безбедно је лоцирано, пренели су данас италијански медији и донели олакшање припадницима спасилачких тимова који трагају за преживелима.

Најмање седам људи је погинуло у лавини која је у недељу кренула са 3.300 метара надморске висине, са једног од највиших врхова на Доломитима у источним италијанским Алпима који се простире у регионима Тренто и Венето, преноси Ројтерс.

“Када смо стигли видели смо катастрофу и схватили размере ове огромне лавине. Пронашли смо погинуле и повређене којима је била потребна помоћ”, рекао је Стефано Котер, шеф локалног алпског спасилачког тима и један од првих људи који су стигли на лице места.

Већи део Италије је на удару раног летњег топлотног таласа, а научници упозоравају да климатске промене отежавају предвиђање кретања до недавно стабилних глечера.

Спасиоци из безбедносних разлога и данас користе дронове и хеликоптере у потрази за жртвама или покушавају да их лоцирају путем сигнала мобилних телефона.