in

Italija: Meloni prihvatila mandat za formiranje vlade, objavila listu ministara

Ovim joj je otvoren put da postane prva žena premijer u svojoj zemlji, preneo je Rojters.

Meloni je predvodila alijansu konzervativnih partija koja je pobedila na parlamentarnim izborima održanim 25. septembra. “Đorđa Meloni je prihvatila mandat i predstavila svoju listu ministara”, rekao je Campeti novinarima nakon što je Meloni završila konsultacije sa predsednikom Italije Serđom Matarelom u predsedničkoj palati.

Nova vlada će zvanično položiti zakletvu u subotu ujutro, nakon čega će sledeće nedelje poslanici glasati o poverenju novoj vladi u oba doma parlamenta.

Meloni objavila listu ministara u budućoj vladi

Nova italijanska premijerka Đorđa Meloni danas je imenovala Đankarla Đorđetija iz stranke Liga za ministra ekonomije i kazala da će Ministarstvo spoljnih poslova pripasti Antoniju Tajaniju iz stranke Forca Italija.

Luderka stranke Braća Italije, objavila je svoju listu ministara nakon što joj je predsednik Italije Serđo Matarela dao mandat za formiranje vlade, preneo je Rojters.

Ministarstvo unutrašnjih poslova pripašće Mateu Pjantedoziju, državnom službeniku koji ne pripada nijednoj političkoj partiji, a Ministarstvo odbrane Gvidu Krozetu, jednom od osnivača Braće Italije.

Ukupno, devet ministarstava je podeljeno političarima iz Braće Italije, po pet Ligi i Forca Italiji, a tehnokratama je dodeljeno još pet mesta u kabinetu.

Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /