in

Italija ograničava maksimalnu temperaturu grejanja

Italija ograničava maksimalnu temperaturu grejanja

Prema novoj vladinoj uredbi, korisnici će se suočiti sa dodatnih petnaest dana bez centralnog grejanja, piše BBC. Italijanima će biti preporučeno da smanje grejanje za jedan stepen i da ga isključe na jedan sat svakog dana.

Neke zgrade će biti izuzete iz ovih restrikcija, poput vrtića i bolnica.

Ovaj potez dolazi u trenutku kada vlade širom Evrope nastoje da smanje potrošnju i povećaju zalihe energenata uoči zime.

Mnoge evropske vlade najavile su slične planove za uštedu energije.

U Francuskoj će domovi i kancelarije biti zagrevani na maksimalno 19 stepeni, neće biti tople vode u javnim zgradama, a biće smanjena i temperatura u bazenima i teretanama.

Uvedena je zabrana ostavljanja otvorenih vrata u zagrejanim prostorijama, koja je ranije bila na snazi u nekim oblastima.

Španija je takođe ranije naložila da grejanje ne prelazi 19 stepeni Celzijusa, kao i da se vrata zatvaraju kako se ne bi trošila toplota, a da se svetla u izlozima gase posle 22 sata.

Nemačka je prestala da osvetljava spomenike i javne zgrade iz estetskih razloga i upozorila da će možda naložiti da se grejanje u ulazima, hodnicima i foajeima javnih zgrada isključuje, prenosi britanski nacionalni servis.