in

Kirgizija jednostrano otkazala učesće u vojnoj vežbi ODKB

Kirgizija jednostrano otkazala učesće u vojnoj vežbi ODKB

Ministarstvo odbrane Kirgizije nije preciziralo razlog za otkazivanje komandno-štabnih vežbi “Neuništivo bratstvo-2022”, koje će biti održane od sutra do petka, preneo je AP.

Prema ranijim izveštajima, vežbe su bile predviđene za učešće vojnog osoblja iz članica ODKB Rusije, Jermenije, Belorusije, Kazahstana, Kirgizije i Tadžikistana, i fokusirane na obezbeđivanje prekida vatre.

Pozvani su i posmatrači iz još pet država, uključujući Srbiju, Siriju i Uzbekistan.

Potez Biškeka je najnoviji pokazatelj da tenzije možda tinjaju unutar alijanse, formirane početkom 1990-ih nakon raspada Sovjetskog Saveza, navodi američka agencija.

Prošlog meseca, Jermenija je preskočila dvonedeljnu vežbu koja je održana u Kazahstanu, nakon što je kritikovala ODKB jer nije stala na njenu stranu, a nakon što su u septembru izbile velike borbe na njenoj granici sa Azerbejdžanom.

Rusija i druge zemlje ODKB su efektivno odbile zahtev Jerevana za vojnu pomoć, izdat nekoliko sati nakon početka neprijateljstava.

Neuspeh da se angažuje u brojnim bezbednosnim krizama među svojim članovima tokom godina, naterao je analitičare da dovode u pitanje njegovu održivost, navodi AP.