in

Knaus: Pritisak je nastao legalnom migracijom

BERLIN –

Pokušaji sprečavanje ilegalne migracije preko balkanske rute su bezuspešni, a trenutni pritisak nije nastao ilegalnom, već legalnom migracijom, ocenio je osnivač “Evropske inicijative za stabilnost” (European Stability Initiative) Gerald Knaus.

Knaus je, u izjavi za nemačku redakcijsku mrežu RND, uoči današnjeg sastanka ministara unutrašnjih poslova Berlinskog procesa u Berlinu, rekao da devet od 10 izbeglica trenutno dolazi iz Ukrajine.

Istovremeno on upozorava da politika prema Ukrajini preti da stvori razdor u EU, ako se članice ne budu pridržavale zajedničke vizije.

Takođe je ukazao da trenutno, na primer, mnogo migranata dolazi iz Srbije, preko Mađarske u EU i pored žičane ograde i “pušbekova”.

“Da li treba sada podržati Mađarsku u nasilju, koje ništa ne donosi”, upitao je Knaus.

Ministarka unutrašnjih poslova Nemačke Nensi Feze ukazuje da preko balkanske rute ponovo dolazi veći broj izbeglica u EU, i želi da to spreči.

“U Evropi smo jedinstveni u odgovornosti da zaustavimo ilegalnu migraciju, kako bi i dalje mogli pomagati ljudima kojima je potrebna podrška”, rekla je ona.

Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /