in

Konzervativci podneli zahtev za nepoverenje Liz Tras

Brejdi predsedava grupom poslanika Konzervativne partije, poznatom kao “Komitet 1922” koji postavlja pravila za izbor i smenu lidera stranke.

Jedan član izvršne vlasti Komiteta 1922 je rekao da su “male šanse” da Tras preživi dan kao premijerka, izvestio je novinar ITV-a.

“Očekuje se da će se odbor sastati kasnije kako bi razgovarali o krizi rukovodstva“, napisao je Brand u objavi na Tviteru.

Predsednik Donjeg doma britanskog parlamenta Lindzi Hojl, pokrenuo je istragu o izveštajima o nedoličnom ponašanju u lobijima u tom zakonodavnom telu.

Hojl je zamolio nadležne da “istraže incident”.

On je podsetio poslanike da se “jedni prema drugima odnose ljubazno i sa poštovanjem”.

Sinoć je prema navodima poslanika u lobiju parlamenta došlo do verbalnih incidenata.

Ministarka rada u senci Ana Mekmorin napisala je na Tviteru da je videla jednog poslanika konzervativca “u suzama” u lobiju nakon glasanja.

Tras, koja je na vlasti nešto malo više od šest sedmica, bori se za politički opstanak od 23. septembra, kada je pokrenula ekonomski program poznat kao “mini-budžet”, koji je novi britanski ministar finansija Džeremi Hant poništio skoro u celosti, najavivši zaustavljanje plana subvencionisanja energije, uz poruku da je zemlji potrebno da ponovo stekne poverenje investitora.

Nekoliko poslanika je u međuvremenu tražilo od premijerke da podnese ostavku.

Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /