in

Кремљ: Украјина не испуњава обавезе које је преузела

Темпо разговора није на задовољавајућем нивоу, а Москва чека да Кијев одговори на конкретне предлоге који су јој достављени, навео је портпарол Кремља Дмитриј Песков.

Песков је говорио и о утицају санкција на руску привреду и најавио да ће руски председник Владимир Путин одржати састанак са представницима металуршке индустрије, како би се утврдиле мере које ће овој привредној грани помоћи да превазиђе санкције и „непријатељске нападе споља“, преноси ТАСС.

Медински: Извештаји да се преговара о три пакета споразума су нагађања

Шеф руске делегације у преговорима са Украјином Владимир Медински прокоментарисао је извештаје према којима се на тим разговорима наводно разматрају три пакета споразума, користећи при томе руску пословицу са поруком да је реч о закључку на основу непроверених информација.

„Чуо сам звоно, али не знам одакле долази“, написао је Медински на свом Телеграм каналу, коментаришући извештаје који говоре да се на преговорима са Украјином разговара о три пакета, а који се наводно односе на примирје и повлачење трупа, неутрални статус и гаранције безбедности за Украјину и територијална питања, преноси РИА Новости.

владимир, медински, главни, преговарац, русије

Руско-украјински преговори почели су крајем фебруара: делегације су одржале два састанка лицем у лице у Белорусији, након чега је одлучено да се наставе свакодневно путем видео-конференције, а крајем марта делегације су одржале још једну рунду разговора у Истанбулу.

Медински је саопштио да је током тих разговора Украјина поднела своје писане предлоге за будући споразум, који Москва сматра кораком напред, а да је генерално, Кијев први пут после много година показао жељу да преговара.

Руска страна је као одговор направила два уступка Украјини, одлучено је да се значајно смање непријатељства на кијевском и черниговском правцу, а Москва је предложила да се састанак председника Владимира Путина и Володимира Зеленског одржи истовремено са парафирањем споразума од стране министара спољних послова, наводи Риа Новости.

Касније је руски министар спољних послова Сергеј Лавров саопштио да Украјина одбија сопствене предлоге и спроводи бројне провокације како би успорила преговарачки процес.

Конкретно, према речима руског министра, Украјина је представила свој нацрт споразума са Русијом, који је одступање од одредби утврђених на састанку у Истанбулу у вези са Кримом, а променила је и одредбу о војним вежбама без помињања потребе за добијањем сагласности Русије, прецизира руска агенција.

Украјински председник Володимир Зеленски је раније изразио мишљење да би споразум са Русијом могао да се састоји од два документа: безбедносних гаранција за Украјину и регулисања односа Кијева и Москве, наводи Риа Новости.